Ceban, indignat de veniturile bugetului municipal: În Chișinău sunt 1 milion de oameni. Dacă agenții economici cred că banii vin la noi, se greșesc

Veniturile Capitalei trebuie să fie pe măsura așteptărilor, iar oamenii să simtă transformările, pentru că în capitală locuiesc circa un milion de cetățeni. Cel puțin asta spune primarul...

Veniturile Capitalei trebuie să fie pe măsura așteptărilor, iar oamenii să simtă transformările, pentru că în capitală locuiesc circa un milion de cetățeni. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.


„Atăzi Chișinăul întreține financiar și contribuie la formarea bugetului național cu circa 80 de procente, iar bugetul local rămâne GOL. Dacă agenții economici, persoanele juridice care își au activitatea pe teritoriul municipiului Chișinău cred că impozitele vin în bugetul municipal, este greșit, acești bani merg în bugetul de stat. Despre aceste lucruri, dar și despre taxele locale, am vorbit ieri împreună cu experţii, viceprimarii şi mai mulţi consilieri municipali la o prezentare preliminară a Studiului privind elaborarea unei noi metodologii de calcul și aplicare a taxelor locale în municipiul Chișinău”, a declarat acestuia.

Ceban spune că proiectul „Sistemul previzibil și transparent de administrare a taxelor locale în municipiul Chișinău” a fost realizat de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, cu suportul financiar oferit de Guvernul Britanic prin programul UK Aid.

„Până la această etapă a fost analizat sistemul actual de administrare a taxelor locale din municipiul Chișinău, dar şi prevederile cadrului legal și normativ precum şi evoluția socio – economică și dinamica colectării taxelor locale în capitală. Scopul acestei analize este de a avea în final o imagine clară în privința taxelor locale aplicate în municipiu, punctele slabe, iar ulterior să identificăm soluții care vor îmbunătăți sistemul de administrare a taxelor locale. Fără o politică fiscală locală bine gândită, transparentă și previzibilă, Chișinăul rămâne discriminat pe partea de venituri. În acelaşi timp taxele locale trebuie să fie aplicate echitabil, să încurajeze mediul de afaceri şi să fie măsurabile cu veniturile obținute de agenții economici. În acest sens vom ţine cont de cele mai bune practici din Uniunea Europeană”, a precizat acesta.

Edilul afirmă că este incorect ca din cauza sistemului inechitabil de distribuire a veniturilor capitala țării să fie astăzi într-o situație financiară foarte proastă.

„Revizuirea componentelor de formare a veniturilor municipiului, în special posibilitatea de includere parțială a impozitului pe venit a persoanelor juridice ca acesta să ajungă în bugetul municipal, ar ajuta esențial la dezvoltarea municipalității. Anual Chișinăul rămâne cu bani puțini și asta ar însemna câteva milioane pentru proiectele investiționale. Ce sunt acești bani pentru un milion de oameni care locuiesc în capitala țării? Dar cu toții ne dorim drumuri reparate, trotuare, reabilitarea curților și a parcurilor după ultimele standarde europene”.


Ceban scrie că în final își dorește un Plan de acțiuni privind elaborarea și aplicarea unei noi metodologii de calcul la taxele locale administrate de municipiul Chișinău.

În acest sens vor avea loc consultări cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și cu CALM, pentru a asigura o durabilitate mai mare a acțiunii, precizează Ceban.

In this article