Un fost președinte al CC: Președintele nu poate să dizolve Parlamentul, trebuie să revină la consultări

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a explicat pentru Sputnik Moldova ce se poate întâmpla după eșuarea tentativei de învestire a Guvernului Grosu. CHIȘINĂU, 25 mart –...

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a explicat pentru Sputnik Moldova ce se poate întâmpla după eșuarea tentativei de învestire a Guvernului Grosu.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Constituționalistul Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că președintele nu poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate până când nu va consulta fracțiunile parlamentare și până când nu va primi avizul pozitiv de la Curtea Constituțională că există asemenea circumstanțe. În timpul consultărilor, ar putea fi propus pentru funcția de premier candidatul majorității parlamentare. 


„Pentru a ridica problema dizolvării Parlamentului trebuie să consulte fracțiunile parlamentare. Așa e scris în articolul 85, alineatul 1 din Constituție. (…) În timpul consultărilor, majoritatea parlamentară, dacă ea există, poate să înainteze candidatul său. În Constituție este scris că președintele „poate”. Adică nu e obligat, deși au expirat aceste trei luni de zile. Asta este o ferestruică recunoscută printre altele prin hotărârea Curții Constituționale”, precizează Victor Pușcaș.

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat ce opțiuni mai există pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. După ce deputații PSRM au contestat la Curea Constituțională decretul de numire al Nataliei Gavrilița candidat la funcția de premier, s-ar putea constata că prima tentativă de învestire a premierului nu a fost consumată.

„Foarte corect. Trebuie să mai fie încă o tentativă. Și atunci poate să se vină cu candidatul majorității parlamentare. Dar trebuie să vedem dacă ea există, pentru că aceasta este o majoritate nu politică, ci tehnică. Adică se adună numai pentru a vota un candidat la funcția de prim-ministru. Dar politică garantează susținerea politică a guvernului în viitor”, a precizat Victor Pușcaș. 


În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului Igor Grosu urma să-și prezinte echipa și programul de guvernare, dar deputații PSRM și ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen, astfel nu a fost întrunit cvorumul. În aceste condiții, cea de-a doua tentativă de învestire a unui nou guvern se consideră consumată, a anunțat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea PSRM a anunțat este gata să voteze pentru candidatul la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată – Vladimir Golovatiuc. Și deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au spus că, în continuare, îl sprijină pe Golovatiuc pentru funcția de prim-ministru.

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr sunt de părerea că ceea ce s-a întâmplat astăzi în sala de ședințe a Parlamentului este un „circ ieftin” regizat de Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, dar și de Partidul Acțiune și Solidaritate.

Candidatul la funcția de premier Igor Grosu a negat însă acest lucru. El a criticat deputații care au decis astăzi să boicoteze ședința plenară, refuzând să examineze programul de guvernare și echipa candidatului desemnat de șeful statului pentru funcția de premier.

In this article