Boris Gîlca, despre „păcatele Alei Nimerenco”: Nu merită să fie ministru al Sănătății. Care sunt motivele invocate

Ala Nemerenco nu merită să fie Ministru al Sănătății. În acest sens, șeful Direcției Sănătate de la Primărie, Boris Gîlca, a venit nu mai multe argumente în acest...

Ala Nemerenco nu merită să fie Ministru al Sănătății. În acest sens, șeful Direcției Sănătate de la Primărie, Boris Gîlca, a venit nu mai multe argumente în acest sens. Acesta spune că Nemerenco nu este transparentă, ar fi implicată în unele fraude în România, dar și a promovat unele legi neconstituţionale.

„Am zis că nu o să comentez public posibila nominalizare a doamnei Ala Nemerenco din nou la funcția de ministru al Sănătății. Ala Nemerenco nu are dreptul moral să fie din nou ministru al Sănătății. Motive sunt o multitudine. În primul rând. Are o lipsă totală de integritate. Au fost mai multe autorități care ne au sesizat. Deci începem pe rând:

Nedeclararea proprietăților din România. Ulterior, când a fost strânsă cu ușa, a zis că da, este o afacere de familie, că este o afacere a feciorului. Amintesc că în 2011, când am activat câteva luni la Ministerul Sănătății, cu doamna Nemerenco, într-o discuție privată, îmi spunea că uitați vă, soțul meu este în Romania, că trebuie să administrezi acolo afacerea cu pensiuni, că aici, în Moldova, nu poate să facă afaceri. Dar principalul sursă de informație rămâne a fi raportul Curții de Conturi Europeni, care, ați văzut și dumneavoastră de unde, ne-am inspirat și noi, am văzut și jurnaliștii din mass-media, care au raportat că au fost fraudate surse europeni atunci când doamna ministru era consiliera unui ministru al Sănătății în România, timp de șapte luni, au reușit să beneficieze de aceste fonduri pentru a-și construi o pensiune. Informația și cifrele sunt din acel raport al Curții de Conturi Europene. Nu le-am inventat eu sau dumnevoastră. Cifra care apare în raport este de 177 de mii de euro. Țineți minte cazul cu medicul din Soroca, când, pe bună dreptate, doamna ministru Ala Nemerenco a impus un medic să întoarcă cele 90 de acei 90 de lei care au fost luați de la o pacientă și medicul a mers acasă și i a adus banii. Întrebarea este când va merge doamna Ala Nemerenco la Uniunea Europeană se întoarcă cele 177 de mii de euro cred ca ar fi corect și ar fi omenește.

Ala Nemerenco nu are dreptul moral să fie ministru Sănătății. Fie că nu este transparentă. Amintiți vă ce a făcut când a venit ca ministru al Sănătății, a anulat regulamentul pentru concursuri la directori de Instituții Medico-Sanitare Publice. A scos proba video de la concurs. A anulat testul care urma să îl facă fiecare candidat la Școala de Management în Sănătate Publică. Dacă aceasta este transparență, nu știu, dacă aceasta este de depolitizarea sistemului de sănătate prin numirea în funcții a rudelor de deputați, membrilor PAS cu prigonire și răzbunare personală, pe foarte mulți manageri în domeniul din sănătate. Amintiți vă numai concursul la spitalul din Bălți. Când nu e reușit din prima să pună un candidat care s-a dovedit a fi corupt și atunci nu a numit o pe Ala Condrea la acel spital. Prin simplu motiv, motivând că nu poate fi organizat concurs cu o singură persoană, că dacă unul din candidați erau doi, unul s-a retras, nu poate fi organizat cu o singură persoană. Iată că recent, chiar zilele trecute, la Institutul Mamei și Copilului am avut exact aceeași situație. Erau doi candidați, unul s-a retras.A rămas un singur candidat și concursul a avut loc un concurs corect, de fapt. La Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Andon merită pe deplin să rămână director. Dar incorect față de alți colegi, inclusiv de la Bălți”, a declarat Gîlca.

Acesta s-a referit și la comunicarea defectuoasă cu presa, menționând că Nemerenco s-a ascuns într-un subsol ca să nu dea ochii cu mass-media. „Are o netransparente, o ignoranță și comunicare foarte defectuoasă cu. A amintit și cazul de la Bălți, când fugea și se ascundea în farmacii și în subsol, în subsoluri La Bălți, ca să nu dea ochii cu presa și chiar cu presa din Chișinău. Cât de defectuos comunică!

In this article