VIDEO// Dosarul seriei de escrocherii privind presupusele vânzări de automobile din Europa, dirijată de un grup criminal organizat: doi reținuți, după ce au maltratat în raionul Ungheni un martor pe dosar

Miercuri dimineață, ofițerii Direcției Investigații Criminale a Inspectoratului Național de Investigații,  Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, cu suportul mascaților de la BPDS “Fulger” a IGP și ofițerilor Secției...

Miercuri dimineață, ofițerii Direcției Investigații Criminale a Inspectoratului Național de Investigații,  Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, cu suportul mascaților de la BPDS “Fulger” a IGP și ofițerilor Secției investigații infracțiuni a Inspectoratului de poliție Ungheni, sub conducerea procurorilor PCCOCS, ca urmare a unui șir de măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au reținut doi bărbați cercetați pentru maltratarea în raionul Ungheni a unui martor în dosarul seriei de escrocherii privind presupusele vânzări de automobile din Europa, paguba materială pricinuită fiind de circa 2.000.000 de lei, dirijate de un grup criminal organizat, format din deținuți din diferite penitenciare ale  Administrației Naționale a Penitenciarelor  și persoane aflate la libertate.

Reamintim că, schema infracțională privind seria de escrocherii a fost deconspirată în noiembrie 2021 și a fost urmată de trimiterea dosarului în judecată, în mai 2022 de către procurorii PCCOCS. Ulterior, potrivit materialelor noului dosar investigat de polițiști și procurori s-a stabilit că, la 07.10.2022 de către trei membri ai grupului criminal organizat au fost întreprinse acțiuni ilegale cu scopul de a împiedica  examinarea obiectivă a dosarului în judecată. Mai exact, după ce unul dintre învinuiți fiind eliberat recent din detenție, urmare a ispășirii pedepsei pentru altă  crimă comisă, acesta a contactat alți doi complici și de comun au agresat fizic martorul în dosarul seriei de escrocherii, cu vârsta de 31 de ani,  aplicându-i  mai multe lovituri, în urma cărora victima s-a ales cu multiple leziuni corporale, periculoase pentru viața și sănătatea acestuia.

Bărbații cercetați pentru maltratare au vârstele de 29, 37 și 42 de ani. Pe lângă bănuitul eliberat recent din detenție, un alt bănuit din cei trei are și el statut de învinuit în dosarul seriei de escrocherii privind presupusele vânzări de automobile din Europa.

Investigațiile în cauza seriei de escrocherii continuă și în alt dosar separat, urmare a trimiterii în judecată a dosarului de bază, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri finale.

 

În baza plângerii  depuse de bărbatul maltratat, bănuiții au fost documentați de oamenii legii pentru o durată de aproximativ 4 luni, iar în timpul  perchezițiilor  au fost ridicate telefoane mobile, obiectele cu care a fost comisă infracțiunea și alte bunuri relevante. Bănuiții își recunosc vinovăția, iar procurorii  urmează să le prezinte învinuirile, pentru ulterioara trimitere a dosarului în judecată.

Investigațiile continuă cu respectarea procedurii penale, iar persoanele culpabile  riscă închisoare de la 5 la 7 ani de detenție.

In this article