Biden și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024

Președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a anunțat marți, 25 aprilie, că va candida pentru un al doilea mandat, transmite Reuters. În 2020, democratul Joe Biden...

Președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a anunțat marți, 25 aprilie, că va candida pentru un al doilea mandat, transmite Reuters.

În 2020, democratul Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite, iar ceremonia de învestire în funcția de președinte al SUA a avut loc pe 20 ianuarie 2021.

Joseph Robinette Biden s-a născut pe 20 noiembrie 1942 în orașul Scranton, din nord-estul Pennsylvaniei într-o familie cu rădăcini irlandeze. Din 1973 până în 2009, Biden a activat în Senat, ocupând funcția de președinte al Comisiei pentru relații externe timp de câțiva ani.

În 1987, după ce s-a impus ca unul dintre cei mai proeminenți parlamentari democrați din Washington, Biden a decis să candideze la președinția SUA, însă nu a avut prea mult succes.

În 2007, la 20 de ani după prima sa candidatură nereușită, Biden a decis din nou să candideze la președinția SUA. În ciuda experienței sale de ani de zile în Senat, campania lui Biden nu a reușit să genereze prea mult impuls într-un domeniu dominat de Hillary Clinton și Barack Obama.

Câteva luni mai târziu, totuși, Obama – după ce a obținut nominalizarea democratică după o campanie grea împotriva Clinton, l-a selectat pe Biden drept vicepreședinte al SUA în administrația Obama. Astfel, cu rădăcinile sale de clasă muncitoare, Biden a ajutat campania Obama să comunice mesajul său de redresare economică alegătorilor cu guler albastru, pentru a înainta state precum Ohio și Pennsylvania.

Pe 11 martie 2011, Joe Biden a avut o vizită istorică la Chișinău, „pentru a demonstra sprijinul și simpatia națiunii americane pentru opțiunea democratică a R. Moldova”. Pe 25 aprilie 2019, Biden a anunțat că va candida la funcția de președinte în 2020.

In this article