Avioane și nave chineze au intrat din nou în spațiul Taiwanului

Șapte avioane şi trei nave militare chineze au intrat în ultimele ore în zone din jurul Taiwanului, a comunicat vineri Ministerul taiwanez al Apărării. Cu o zi înainte,...

Șapte avioane şi trei nave militare chineze au intrat în ultimele ore în zone din jurul Taiwanului, a comunicat vineri Ministerul taiwanez al Apărării. Cu o zi înainte, ministerul anunțase că detectase 15 avioane şi patru nave chineze.

Ministerul a transmis pe contul său din Twitter că două avioane chineze au traversat linia mediană din strâmtoarea Formosa, frontiera neoficială respectată tacit de către Taipei şi Beijing în ultimele decenii, dar care a fost depăşită în ultimele luni de forţele chineze în timpul unor astfel de incursiuni.

Ultimele raiduri au avut loc între ora locală 06:00 joi (22:00 GMT miercuri) şi 06:00 vineri (22:00 GMT joi). Un avion de vânătoare de tipul Su-30 şi unul de recunoaştere BZK-005 ale armatei chineze au fost cele care au traversat linia mediană, notează EFE, citând Ministerul taiwanez al Apărării, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, forţele aeriene din insulă au supravegheat situaţia cu patrule aeriene şi navale de luptă şi sisteme de rachete de la sol pentru a alunga avioanele chineze din Zona aeriană de identificare a Taiwanului (ADIZ), care nu este definită sau reglementată de niciun tratat internaţional şi nu este echivalentă spaţiului său aerian.

La 26 decembrie, Taipei a denunţat prezenţa a 71 de avioane chineze în apropierea insulei, într-o desfăşurare aeriană de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului.

Taipei a anunţat recent că, din 2024, ar urma să extindă, de la patru luni la un an, serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi ‘în faţa avansului autoritarismului chinez’, aşa cum a explicat preşedinta Tsai Ing-wen.

Taiwanul este considerat ca fiind teritoriu suveran cu propriul guvern şi sistem politic sub numele de Republica Chineză, de la sfârşitul războiului civil între naţionalişti şi comunişti în 1949, dar Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă ca aceasta să revină la ceea ce numeşte patria comună.

Insula este, de asemenea, unul din motivele majore de disensiuni între China şi SUA, în special pentru că Washingtonul este principalul furnizor de arme al Taiwanului şi ar fi cel mai important aliat militar al acestuia în cazul unui eventual conflict militar cu Beijingul, notează EFE.

In this article