Atacul armat de la un liceu din Iowa: șase persoane împușcate, una dintre ele mortal

Un elev a împușcat șase persoane, dintre care una mortal, la un liceu din statul american Iowa, înainte de a-și lua propria viață în prima zi de școală...

Un elev a împușcat șase persoane, dintre care una mortal, la un liceu din statul american Iowa, înainte de a-și lua propria viață în prima zi de școală după vacanța de sărbători, au declarat polițiștii conform bbc.

Investigatorii au mai descoperit și un dispozitiv exploziv improvizat “destul de rudimentar”, pe care polițiștii l-au dezactivat în siguranță.

Cinci dintre persoanele împușcate erau elevi, iar una era administrator școlar.

Alarma despre un trăgător activ a venit la ora locală 07:37 (13:37 GMT), iar primul ofițer a ajuns la fața locului în câteva minute, au declarat polițiștii.

După incident, vorbind cu reporterii, directorul adjunct al Diviziei de Investigații Criminale din Iowa, Mitch Mortvedt, a spus că ofițerii sosiți la fața locului au găsit rapid presupusul atacator cu o rană de împușcare auto-infligată.

Ulterior, presupusul atacator a fost identificat ca Dylan Butler, un elev în vârstă de 17 ani. El era înarmat cu o pușcă cu aer comprimat și cu o armă de foc de calibru mic, conform poliției.

Mortvedt a menționat și faptul că presupusul atacator a “făcut mai multe postări pe rețelele de socializare în jurul momentului atacului”.

Mai devreme în zi, șeriful comitatului Dallas, Adam Infante, a spus reporterilor că, datorită orei matinale, “din fericire, era foarte puțini elevi și cadre didactice în clădire, ceea ce cred că a contribuit la un rezultat bun în acest sens”.

Lori Meinecke, o profesoară la Perry High School, a declarat unei stații de radio locale că a auzit aproximativ șase sau șapte focuri de armă în jurul acelei ore.

Gimnaziul a fost evacuat în jurul orei 08:25, iar liceul a fost evacuat la 08:27. Cele două școli se află pe același campus.

Agenți ai Biroului Federal de Investigații (FBI) și ai Biroului de Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozibili (ATF) au intervenit. Departamentul de Investigații Criminale din Iowa conduce ancheta.

“Lucrurile sunt îngrozitor de oribile”, a declarat Linda Andorf, președinta consiliului pentru Districtul Școlar al Comunității Perry, potrivit NBC. “Este doar dezgustător. Este teribil.”

“Este imposibil să înțelegem de ce se întâmplă așa ceva”, a spus guvernatorul Iowa, Kim Reynolds, la o conferință de presă, adăugând că “fiecare locuitor din Iowa este alături de victime și familiile lor.”

Orașul Perry are mai puțin de 10.000 de locuitori și este situat la aproximativ 40 de mile (64 km) nord-vest de capitala statului Iowa, Des Moines.

Atacul a avut loc cu zile înainte ca alegerile primare republicane din Iowa să înceapă pe 15 ianuarie, marcând începutul procesului de selecție pentru candidații la prezidențialele din 2024.

Atacul a avut loc în timp ce unul dintre candidați, republicanul Vivek Ramaswamy, era programat să facă campanie în Perry. Evenimentul a fost anulat și înlocuit cu o rugăciune și o discuție între Ramaswamy și locuitorii locali.

In this article