Analiști // Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost stabilit din timp

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament era previzibil și a fost stabilit din timp, iar asumarea de răspundere sau aspectele de neconstituționalitate invocate sunt mai mult pretexte....

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament era previzibil și a fost stabilit din timp, iar asumarea de răspundere sau aspectele de neconstituționalitate invocate sunt mai mult pretexte. Opiniile aparțin mai multor experți politici, care consideră că Guvernul Maiei Sandu este cel mai slab de la independență încoace. Potrivit politologilor, vor urma negocieri între fracțiuni și va fi propusă o candidatură pentru funcția de premier susținută de PSRM și PD, iar o altă posibilă formă ar putea fi un Guvern tehnocrat.

Politolog, Ian Lisnevschi: „Ceea ce s-a întâmplat nu este o surpriză, căderea Guvernului era doar o chestiune de timp. Mi se pare că Maia Sandu a reușit să facă ceea ce și-a dorit. Guvernul nu va fi responsabil de criza din perioada de iarnă. Faptul că PSRM a venit cu moțiunea de cenzură este un lucru bun, datorită acesteia am auzit prima dată cum Guvernul vorbește despre probleme sociale și economice. M-am așteptat ca Guvernul să vină cu o explicație ce înseamnă reforma justiției, ce presupune, ce legi vor fi modificare.În continuare cred că vor fi negocieri între PSRM și ACUM. Deoarece deja am văzut experiența politicii moldovenești când două partide nu au vrut să se vadă unul pe altul, dar până la urmă au creat o alianță. În acest moment Maia Sandu și PAS se află în cele mai bune condiții: este în opoziție, are posibilitatea să se întoarcă în stradă și are un mesaj pre-electoral”.

Analist politic, Vitali Catană: „Acest Guvern trebuia să cadă punctual dincolo de orice context, pentru că și-a asumat legea anticonstituțională. În ce privește contextul în sine, Guvernul Maiei Sandu trebuia să cadă pentru că este, probabil, cel mai prost Guvern pe care l-a avut Republica Moldova. Cele mai proaste rezultate economice, sociale și de orice fel. A fost un Guvern depresiv al permanentelor știri proaste, cu oameni incompetenți care și-au numit în funcții rude, cumătri, soți și soții. Eu cred că Maia Sandu a venit intenționat cu o lege anticonstituțională ca să provoace căderea Guvernului, pentru că se apropie alegerile prezidențiale. Rezultatele la alegerile locale au fost foarte proaste, astfel a vrut să se debaraseze și să plece”.

Jurnalist, Victor Nichituș: „Căderea Guvernului era previzibiă. A fost decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvenare și a se implica în campania prezidențială. Aceasta a furat startul campaniei din 2020. Este evident că lidera PAS a văzut că această îmbrățișare pe care a avut-o cu PSRM era una care îi scădea punctele electorale, mai ales că avea să se confrunte cu creșterea prețurilor, cu gestionarea crizei social-economice și probabil ăsta a fost motivul pentru care a decis să plece de la guvernare. Mai departe este evident că Igor Dodon va proceda conform legislației. O consultare cu toate fracțiunile din Parlamentul R.Moldova. În continuare văd un Guvern minoritar, tehnocrat asumat de către PSRM”.

Comentator politic, Roman Mihăeș: „A fost demis Guvernul Sandu care este unul dintre cele mai incompetente din R.Moldova. Chiar dacă a avut și câteva acțiuni pozitie. Per general acest Guvern urma să fie demis pentru că Maia Sandu chiar dacă a fost un premier de la care societatea civilă avea multe așteptări, dar nu a reușit să aibă o echipă competentă care să gestioneze situația în țară. Eu văd două soluții: ori se instalează un Guvern de uniune națională cu un premier tehnocrat, ori să demareze anticipate parlamentare. Mai real mi se pare un guvern de solidaritate națională care să-l poată vota PDM, PSRM și chiar Blocul ACUM”.

Politolog, Corneliu Ciurea: „Căderea Guvernului este cauză de conștientizarea Blocului ACUM a faptului că cooperarea cu PSRM aduce doar pagube electorale. În plus, blocul ACUM a antiiipat faptul că PSRM intenționează să obțină remaniere, fapt care ei nu voiau să ofere. Astfel încât s-a găsit un motiv pentru ca acest Guvern să cadă. În continuare cred că vom avea un Guvern minoritar asumat de socialiști care s-ar putea să fie votat de PDM, probabil in-corpore. Și acest scenariu mi se pare cel mai așezat”.

In this article


Join the Conversation