Ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în propria casă

Ministrul irlandez de externe Micheál Martin a descris atacul o „încălcare gravă a obligațiilor de a proteja diplomații”, scrie BBC. Martin l-a descris pe ambasador drept „un diplomat irlandez...

Ministrul irlandez de externe Micheál Martin a descris atacul o „încălcare gravă a obligațiilor de a proteja diplomații”, scrie BBC. Martin l-a descris pe ambasador drept „un diplomat irlandez și european remarcabil care servește UE în cele mai dificile circumstanțe”.

„Îi mulțumim pentru serviciul său și solicităm o încetare urgentă a violenței în Sudan și reluarea dialogului”, a spus el.

Informația a fost confirmată luni seară de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell

“Acum câteva ore, ambasadorul UE în Sudan a fost agresat în reşedinţa sa”, a scris Josep Borrell pe Twitter, informează și Agerpres.

Denunţând “o încălcare flagrantă” a Convenţiei de la Viena, el a reamintit că autorităţile sudaneze au responsabilitatea de a asigura securitatea instalaţiilor diplomatice şi a diplomaţilor prezenţi în ţara lor.

Atât armata, cât și un grup paramilitar denumit Forțele de Sprijin Rapid (RSF) pretind că dețin controlul asupra locurilor cheie din Khartoum, unde rezidenții s-au adăpostit de explozii.

Aproximativ 185 de persoane au fost ucise și peste 1.800 au fost rănite în trei zile de lupte, potrivit ONU.

Lupta pentru putere, care durează de mult timp, dintre armata aflată sub comanda conducătorului Abdel Fattah al-Burhan şi forţele rivale de sprijin rapid (RSF) ale adjunctului său Mohammed Hamdan Daglo, s-a intensificat în weekend. Conflictul era latent de câteva săptămâni între cei doi militari care împreună au înlăturat civilii de la putere în cadrul puciului din octombrie 2021.

În capitala Khartoum, lupte violente continuă pe majoritatea podurilor, în jurul aeroportului internaţional şi al cartierului general militar, potrivit mediatorului ONU. De asemenea, există lupte şi în regiunea Darfur. Cine domină pe câmpul de luptă este neclar, având în vedere situaţia confuză şi declaraţiile contradictorii ale ambelor părţi implicate în conflict.

In this article