Igor Dodon: „Refuzul lui Sandu de a semna decretul de includere a Bașcanului în componența Guvernului este motiv de dosar penal”

Fostul președinte Igor Dodon a comentat situația tensionată dintre puterea centrală și autoritățile din Găgăuzia, menționând că atitudinea Chișinăului față de locuitorii din regiune este criminală. El a...

Fostul președinte Igor Dodon a comentat situația tensionată dintre puterea centrală și autoritățile din Găgăuzia, menționând că atitudinea Chișinăului față de locuitorii din regiune este criminală. El a condamnat refuzul guvernării PAS de a livra gaz la preț redus și de a include Bașcanul în componența Cabinetului de miniștri.

În cadrul emisiei postului de televiziune găgăuz GRT, fostul șef al statului a remarcat că Maia Sandu nu are legitimitate să obstrucționeze participarea Guvernatorului, Evghenia Guțul, la ședințele de Guvern.

„Faptul că Maia Sandu nu semnează decretul e motiv de dosar penal în viitor. În Constituție și în legislația Republicii Moldova scrie clar că Bașcanul Găgăuziei este membru de Guvern. Bașcanul a intrat în funcție și mandatul i-a fost validat de Curtea Constituțională și de toate organele care trebuiau să-l confirme. Înseamnă că este legitim. Aici nu este vorba despre dorință sau nedorință. Ești președintele țării și trebuie să îndeplinești prevederile Constituției. Ceea ce se întâmplă astăzi este o anarhie din partea puterii centrale în raport cu regiunea”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a criticat și impedimentele create de PAS pentru a periclita livrarea gazului consumatorilor la un preț mai mic. Dodon susține că furnizarea gazului la un tarif de 10 lei este posibilă în condițiile unei piețe liberalizate.

„Dacă o anumită companie găsește gaz ieftin, nu prin schema lui Andrei Spînu și a Maiei Sandu, trebuie să i se permită să facă acest lucru. Faptul că nu i s-a permis reprezintă o crimă împotriva cetățenilor noștri, care au fost nevoiți să plătească de 2-3 mai mult pentru a acoperi schemele de corupție ale cuiva. Aceasta e poziția mea și a cetățenilor Republicii Moldova”, a spus fostul președinte.

Dodon consideră că reducerea tarifului la gaz de la 18 la 14 lei este o „bătaie de joc” față de cetățeni, în condițiile în care prețul gazului la bursele europene constituie 250 de dolari pentru mia de metri cubi.

Fostul președinte a mai spus că este deschis pentru dialog cu autoritățile din Găgăuzia.

Anterior, Ilan Șor a declarat că poate furniza gaz la un preț de doar 10 lei pentru consumatorii din UTA Găgăuzia, Bălți, Orhei și Taraclia. Cu toate acestea, în urma presiunilor autorităților, eforturile sale au fost zădărnicite. S-a ajuns chiar până la sistarea licenței furnizorului de gaze, care și-a asumat disponibilitatea de a livra combustibil albastru la un preț mai mic.

Relația dintre Chișinău și Comrat s-a înrăutățit dramatic de la venirea la putere a PAS. Maia Sandu a refuzat să semneze decretul de includere a Bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, în componența Guvernului, așa cum este prevăzut în lege. Asta deși, de la desemnarea ei în funcția de Guvernator al regiunii a trecut mai bine de jumătate de an.

În plus, în urma unei legi votate de PAS, statul nu va mai întoarce TVA antreprenorilor găgăuzi din bugetul de stat, autonomia fiind obligată să restituie taxele din bugetul local. La Curtea Constituțională a fost depusă o sesizare privind constituționalitatea acestei legi, iar locuitorii Găgăuziei au organizat proteste împotriva inițiativei la Chișinău. Verdictul în privința sesizării respective urmează să fie pronunțat în luna martie.

In this article