Emmanuel Macron a inaugurat Satul Olimpic din Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a inaugurat joi Satul Olimpic care va găzdui până la 14.500 de persoane, sportivi, antrenori şi oficiali, cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de...

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a inaugurat joi Satul Olimpic care va găzdui până la 14.500 de persoane, sportivi, antrenori şi oficiali, cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august), plus alte 9.000 de persoane cu ocazia Jocurilor Paralimpice, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Solideo, societatea publică responsabilă cu construcţia satului, a predat oficial joi Comitetului de organizare Paris-2024 cheile acestui imens cartier, cu aspect ultramodern, aproape futurist, cu vedere la fluviul Sena care traversează Parisul şi ale cărui costuri totale s-au ridicat la peste două miliarde de euro.

Potrivit Palatului Elysee, Satul Olimpic se doreşte a fi un “manifest în aer liber al oraşului cu emisii de scăzute de carbon de mâine” şi “o vitrină a excelenţei şi inovaţiei franceze”

Satul Olimpic se întinde pe o suprafaţă de 52 de hectare, în nordul Parisului, între Saint-Denis, insula Saint-Denis şi Saint-Ouen, iar construcţia sa a durat şapte ani.

Satul cuprinde aproximativ 82 de clădiri, 3.000 de apartamente şi 7.200 de camere, precum şi numeroase servicii de care se vor bucura sportivii şi personalul acestora pe parcursul competiţiei.

În timpul Jocurilor Olimpice, Satul va funcţiona într-adevăr ca un oraş clasic, sportivii urmând să aibă la dispoziţie toate serviciile necesare traiului zilnic: cu spălătorii temporar amenajate, restaurante, food truck-uri, un magazin alimentar, un coafor, o sală de fitness, facilităţi de antrenament, un bar fără alcool, un oficiu poştal, o policlinică, shuttle-uri electrice şi un centru multiconfesional.

Odată cu încheierea Jocurilor Paralimpice (28 august – 8 septembrie), apartamentele vor fi reconfigurate pentru a găzdui rezidenţii şi afacerile din acest nou cartier, cae va găzdui aproximativ 6.000 de locuitori.

Deschiderea oficială a satului va avea loc pe 18 iulie, în prezenţa preşedintelui Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach.

France The Olympic and Paralympic Village in Saint-Denis

In this article