În dimineața zilei de 21 ianuarie, un mic asteroid a pătruns în atmosfera Pământului, dezintegrându-se deasupra orașului Berlin.
Asteroidul a generat o impresionantă bilă de foc, vizibilă pe câțiva kilometri, fără a reprezenta însă o amenințare, relatează Live Science, transmite breakingnews.md cu referire la protv.ro.
Evenimente similare au loc de mai multe ori pe an, dar acesta a fost deosebit de remarcabil, deoarece meteoritul a fost detectat pentru prima dată de către oamenii de știință cu aproximativ trei ore înainte de impact. Este a opta oară în istorie când cercetătorii au avut reușit să prevină un astfel de eveniment.
Asteroidul, numit 2024 BXI, a fost identificat inițial de către astronomul Krisztián Sárneczky, cunoscut ca „vânător de asteroizi”, de la stația Piszkéstető, parte a Observatorului Konkoly din Ungaria. Sárneczky a folosit un telescop de la observator pentru a face această descoperire. Ulterior, NASA a furnizat detalii despre locul și momentul intrării asteroidului în atmosferă.
NASA a avertizat pe Twitter în noaptea de 20 ianuarie: „Atenție: Un mic asteroid se va dezintegra ca o bilă de foc la vest de Berlin, în apropiere de Nennhausen, la ora 1:32 AM ora Europei Centrale. Se va vedea dacă cerul este senin”.
Un videoclip din orașul Leipzig a surprins momentul intrării asteroidului în atmosferă.
Înainte de impact, asteroidul 2024 BXI avea un diametru de un metru și a început să se dezintegreze la aproximativ 50 de kilometri de Berlin, probabil lăsând în urmă câțiva meteoriți care au atins solul în timpul călătoriei, conform explicării lui Denis Vida, profesor asociat la Universitatea de Vest din Canada.
Krisztián Sárneczky, care a descoperit sute de asteroizi în ultimii ani, a fost primul care a detectat asteroidul 2022 EB5 cu două ore înainte să intre în atmosfera Pământului, tot la Observatorul Konkoly.
Această descoperire este deosebit de rară, 99% dintre asteroizii din apropierea Pământului cu diametrul sub 30 de metri nefiind încă descoperiți, conform Agenției Spațiale Europene.
Cu cât dimensiunea unui asteroid este mai mică, cu atât trebuie să se apropie mai mult de Pământ pentru a fi detectat de către oamenii de știință, ceea ce complică anticiparea în avans a locului de impact, subliniază experții. În anumite situații, asteroizii din apropierea Pământului pot rămâne „ascunși” în lumina puternică a Soarelui, așa cum s-a întâmplat cu meteoritul care a explodat deasupra orașului rusesc Celeabinsk în 2013, provocând daune semnificative.