Primarul general Ion Ceban a transmis Președintelui Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Leendert Verbeek, echipei de monitorizare și raportorilor pentru Republica Moldova, îngrijorările partidelor parlamentare și extraparlamentare din Republica Moldova, membre ale Platformei „Agenda Comună”, cu privire la situația critică cu care se confruntă actualmente Administrațiile Publice Locale din Moldova.
Potrivit lui Ceban, formațiunile politice, semnatari ai scrisorii, reprezintă aproape jumătate din aleșii locali din țară, iar ponderea populației reprezentată este mai mare de 80 la sută.
„Voi înainta această scrisoare și către alți actori politici pentru examinare și luare de poziție.
În documentul semnat, suntem profund îngrijorați de situația, care se agravează în Republica Moldova și anume ce ține de acțiunile exponenților Partidului Acțiune și Solidaritate, fie direct în conducerea țării sau indirect, prin instituțiile subordonate politic față de reprezentanții Administrațiilor Publice Locale de diferit nivel.
În ultima perioadă, mulți dintre primari, președinți de raioane sau reprezentanți ai executivelor locale, dar și consilieri ai APL sunt supuși diferitor forme de presiune din partea instituțiilor statului la nivel central, în contextul în care, astăzi, cele mai importante instituții în stat, sunt controlate în totalitate de către partidul de la guvernare, PAS, și anume Președinția Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova – cu 63 de deputați din 101, Guvernul țării și toate instituțiile din subordinea Parlamentului și Guvernului.
În perioada de după alegerile parlamentare anticipate iulie 2021, instituțiile care anterior, fiind cel puțin la nivel legislativ și/sau parțial independente, la ziua de astăzi, după multiple modificări ale legislației naționale, fără a ține cont de opinia comunității de experți, fără consultări ample la nivel național, fără obținerea avizelor necesare ale instituțiilor de profil internaționale au trecut în subordonare politică a partidului de guvernământ.
Printre acestea se numără Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Compania Publică Teleradio Moldova, direct sau indirect sunt controlate politic de către autoritățile de la Chișinău și anume Partidului Acțiune și Solidaritate.
Practica nocivă de persecutare politică, administrativă și deseori penală pentru refuzul de colaborare politică, expresia opiniei opozante față de partidul Acțiune și Solidaritate s-a acutizat recent și se pare că lucrurile urmează să se agraveze și mai mult, mai ales în perioada când până la alegerile locale din 2023 a rămas mai puțin de un an.
Au crescut substanțial controalele inopinate în Administrațiile Publice Locale, sunt create dosare pe diverse articole. Cauzele penale, administrative și dosarele create pe numele mai multor reprezentanți ai Administrațiilor Publice Locale, în mare parte nu sunt soldate cu rezultate din lipsa probelor aduse de organele de drept, ceea ce denotă o dată în plus că sunt dosare politice la comandă, iar scopul este de a defăima persoanele, imaginea acestora înainte de campania electorală.
Un mare impact negativ în aceste situații o au sursele mass media, inclusiv Compania Publică Teleradio Moldova, care sunt controlate sau sunt loiale partidului Acțiune și Solidaritate. Acestea deseori cunosc despre data, ora, locațiile unde sunt efectuate reținerile sau perchezițiile realizate de instituțiile cum ar fi Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și altele, iar campaniile de denigrare a persoanelor au loc cel mai des coordonat cu toate instrumentele mediatice existente – TV, radio, publicațiile online, rețele de socializare, echipe de troll.
Astfel, tot mai des diverși reprezentanți ai Administraților Publice Locale sunt linșați mediatic, fără a se respecta prezumția nevinovăției, fără dreptul la replică.
În aceeași ordine de idei, este încurajată corupția politică și tentativele de a face presiuni de către exponenții Partidului Acțiune și Solidarate în cadrul așa numitor invitații de a participa ca și candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate pentru aleșii locali cu notorietate, cei care au un suport sporit din partea populației, dar și mare potențial de a ieși învingători în urmatoarele alegeri locale.
În cazul refuzului din partea lor, le este aplicată deseori acțiunile descrise mai sus.
ANI, mai ales în ultima perioadă, după schimbarea forțată a conducerii instituției, la fel a devenit un instrument de discreditare a aleșilor locali și a oponenților politici, publicând informații deseori eronate, incomplete și care pot fi combătute, iar cea mai mare parte a rapoartelor de integritate, anterior, dar și astăzi, sunt contestate în instanțele de judecată locale și internaționale având câștig de cauză”, a declarat Ceban.
Ceban amintește pe această cale și de faptul că partidul Acțiune și Solidaritate este în plin proces de schimbare unilaterală, fără un consens larg în societate, contrar voinței unei părți mari a partidelor politice, a Codului electoral la mai puțin de un an de la alegerile locale, ceea ce este absolut inadmisibil pentru un stat democratic.
„Condamnăm cu vehemență toate tipurile de presiune politică din partea partidului Acțiune și Solidaritate, linșajul mediatic cu caracter de manipulare, alte acțiuni care vin să discrediteze sau să descurajeze reprezentanții Administrațiilor Publice Locale.
Sesizăm toate instituțiile și structurile internaționale în vederea monitorizării acțiunilor descrise mai sus, luării de atitudine în vederea neadmiterii unui astfel de comportament”, a conchis edilul.