Fostul Președinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a criticat dur promisiunile electorale a tuturor candidaților la alegerile prezidențiale. Acesta susține că a fost cea mai mincinoasă campanie de la declararea independenței încoace.
Fostul lider al mișcării unioniste din Republica Moldova, ex-președinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, desființează majoritatea promisiunilor făcute de participanții în cursa electorală pentru prezidențiale. Mihai Ghimpu susține că nici în anii 90, atunci când în politică erau implicați comuniștii sovietici, nu exista atâta minciună cât există acum.
„Au trecut aproape 30 de ani de la proclamarea Independenței, în care s-au întâmplat multe de toate, dar asemenea campanii mincinoase ca actuala n-au fost nici chiar în anii -90, când erau încă vii comuniștii sovietici. Aproape toți candidații la funcția de Președinte au ieșit în fata cetățenilor cu saci plini de minciuni. Și fiecare cu minciuna lui: unul – că va majora pensiiile și salariile, altul – că va aduce bani europeni, al treilea – că le va plăti compensații celor care muncesc peste hotare în cazul în care se vor întoarce acasă, al numai știu câtălea – că va cumpăra fiecărei familii care locuiește la sat câte un țap și-o capră și tot din astea… Multe și de toate, numai să le vină voturi! Dar de întoarcerea miliardului furat și de tragerea la răspundere a celor care l-au furat, doar printre dinți!!!” scrie Mihai Ghimpu.
Ceea ce pare că l-a deranjat cel mai mult pe fostul președinte interimar, e promisiunea de dizolvare a Parlamentului, care deși nici lui nu-i place, dar legile susține Ghimpu, că ar face imposibil dizolvarea legislativului d ecătre Președinte într-o țară Parlamentară și în contextul actualei conjunctură de guvernare.
Mihai Ghimpu chiar vorbește despre aruncarea țării în haos, destabilizare periculoasă care ar putea fi utilizată mai apoi, de către Federația Rusă, insinuează Mihai Ghimpu.
„Dar, dintre toate minciunile campaniei, cea mai gogonată este cea cu dizolvarea Parlamentului. Și ceea ce-i mai interesant, e că “promotorii” ei știu bine în ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul, dar o țin una și bună: “voi dizolva Parlamentul”, „voi semna un Decret prin care voi dizolva Parlamentul”… Acest lucru l-am auzit și aseară, din gura Maiei Sandu.
Acum, haideți să vedem ce se poate întâmpla atunci, când Președintele emite un Decret neconstituțional de dizolvare a Parlamentului.
- a) Suspendarea din funcție a Președintelui de către Parlament, cu votul a 2/3 din deputați pentru încălcare de Constituție (art. 89 din Constituție);
- b) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată/votată, în cel mult 30 de zile Parlamentul organizează un referendum pentru demiterea Președintelui(art. 89)
- c) Președintele poate fi învinuit de uzurparea puterii de stat în baza art. 339 al Codului Penal, care prevede, că acțiunile săvârșite în scopul uzurpări sau menținerii forțate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituției se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Pentru suspendarea Președintelui ce emite Decrete neconstituționale, cu organizarea ulterioară a referendumului pentru demiterea acestuia, nu văd probleme în condițiile actuale, căci 2/3 de voturi s-ar găsi la sigur. Doar, mai mult de jumătate din deputații actuali știu, că în caz de alegeri anticipate, nu mai pupă nimeni din ei mânerul Parlamentului!
Dar nu acesta este principalul mesaj al postării mele. Problema este, cum va proceda Dodon în cazul, în care el pierde alegerile, iar Maia Sandu le câștigă și apoi dizolvă Parlamentul (așa cum promite), încălcând Constituția?
Sunt mai mult decât sigur, că lui Igor Kremlinovici îi convine asta. Căci, ce putere va avea Maia Sandu ca Președintele, chiar dacă devine comandantul suprem al Armatei și are în subordinea sa SIS-ul??? Doar oamenii care conduc aceste instituții sunt oamenii lui Dodon, ca și Ministerul de Interne, ca și toate celelalte instituții ale statului – adică întreaga putere executivă, pe care, ne amintim bine, i-a dat-o de bună voie tot Maia Sandu!!!
Astfel că declarațiile / intențiile M. Sandu de dizolvare a Parlamentului nu sunt doar populiste, ci total iresponsabile, chiar periculoase, căci pot provoca un haos total și o destabilizare bruscă a situației și așa precară, degenerând într-un conflict al taberelor, pe care l-ar putea folosi știm noi cine.
Și mie nu mi-i pe suflet acest Parlament, care și-a început activitatea la ordinul lui Kozak. Dar consider, că toate lucrurile trebuie făcute perfect legal, altfel se știe că bățul are două capete și grosimea lui este diferită.
Și apoi, cum credeți: Dodon, care deține toată puterea în stat și are și o majoritate parlamentară de partea sa, se va subordona unui Decret neconstituțional? Eu cred că nu.
Cu atât mai mult, că nimeni din partenerii Republicii nu vor susține dizolvarea Parlamentului prin încălcarea Constituției, ceea ce înseamnă că direct sau indirect vor fi de partea Parlamentului, adică a lui Dodon. Corect și bine ar fi, candidații să se debaraseze de populismul ieftin și periculos (chiar dacă vor cu orice preț să ajungă la putere!) și să facă promisiuni oamenilor doar reieșind din atribuțiile pe care le are Președintele, conform Constituției. Altfel, ei compromit statul de drept și valorile democratice, inducând oamenii în eroare. Iar Stat de drept înseamnă activitate pentru toți (“de la Vlădică până la opincă”) doar în baza legii și nu în baza mofturilor cuiva!!!
Sunt de ajuns și de rămas fărădelegile, cu care au fost surprinși până la ziua de azi partenerii noștri europeni, începând cu furtul miliardului, cu “democrația” lui Plahotniuc și terminând cu Alianța moldo-rusă, gen Kozak! Și asta, după ce ni s-a dat piața europeană și libera circulație… Cred că e de ajuns să mințim oamenii, sau e timpul să nu mai călcăm prin atâtea “străchini”.” mai scrie Ghimpu.