Președintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, propune ca președintele Republicii Moldova să fie ales în Parlament. Deși recunoaște că nu este un moment potrivit, în contextul răspândirii coronavirusului, deputatul consideră că acest subiect nu are cum să fie amânat. În același timp, președintele PDM, Pavel Filip, a dat de înțeles că nu susține o astfel de idee. Despre acest subiect scrie realitatea.md.
„Tot mai des, în ultimele zile, oameni importanți se dau cu părerea referitor la alegerile prezidențiale. Mulți propun amânarea acestor alegeri în legătură cu năpasta de coronavirus care a venit pe capul nostru. Sunt de acord că efectul acestei nenorociri asupra societății noastre va fi unul greu de estimat astăzi. Sunt convins că va fi imposibil să avem o campanie electorală normală pe fundalul nenorocirilor care ne așteaptă”, a explicat Dumitru Diacov, pe contul său de Facebook.
În continuare, deputatul propune să fie pusă în discuție nu amânarea alegerilor prezidențiale de la toamnă, care urmează să aibă loc odată cu expirarea mandatului președintelui Igor Dodon, ci despre revenirea la alegerea șefului statului în Parlament, așa cum a fost anterior.
„Președinția trebuie să devină factor de stabilitate, de echilibru politic și de consens național. Liderii partidelor trebuie să lupte pentru Executiv, pentru funcția de prim-ministru și posibilitatea de a realiza programul electoral al partidului, dar și pentru dreptul de a forma majoritatea parlamentară, care asigură cu acte normative activitatea Guvernului. Înțeleg, că momentul pentru astfel de discuții nu este prea potrivit, dar și de amânat este aproape imposibil”, a recunoscut Dumitru Diacov.
Drept reacție, președintele PDM, Pavel Filip a declarat următoarele: „Este o opinie personală a unui coleg”. „Nu consider că este oportună aceasta idee nici măcar la nivel de discuție, mai ales acum”, a punctat scurt Pavel Filip, referindu-se la situația epidemiologică din țară și, respectiv, la cea morală.
Realitatea.md amintește că, din 2016, de altfel atunci când Igor Dodon a preluat mandatul, s-a decis ca președintele țării să fie ales prin vot direct, adică de către popor. Atunci, deputații PLDM au contestat la Curtea Constituțională legea prin care au fost aduse modificări Constituției, astfel încât Moldova a trecut de la republică prezidențială la republică parlamentară. Liberal-democrații au argumentat că amendarea Constituției s-a făcut prin încălcarea legii. Prin urmare, judecătorii constituționali au decis ca textul fundamental al țării să revină la varianta anterioară modificărilor din 2000.