Ministrul Mediului, Lazarencu, a evitat să răspundă direct la întrebarea Reghinei Apostolova referitor la secarea râului Nistru

Deputatul fracțiunii “Șor”, Reghina Apostolova, a cerut în Parlament audierea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, cu privire la situația alarmantă a Nistrului, care este principala sursă de apă potabilă...

Deputatul fracțiunii “Șor”, Reghina Apostolova, a cerut în Parlament audierea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, cu privire la situația alarmantă a Nistrului, care este principala sursă de apă potabilă în Republica Moldova. O înregistrare video cu o porțiune secată a râului, apărută pe internet, a provocat îngrijorări serioase printre cetățeni.

„Având în vedere că Nistrul curge pe o lungime de 650 de kilometri prin țară, este important să înțelegem ce măsuri întreprinde guvernul pentru a preveni astfel de crize hidrologice. Știm că a fost creată o comisie pe acest subiect. Am dori să cunoaștem rezultatele activității acesteia”, a spus deputatul.

Din păcate, ministrul Mediului s-a eschivat de la răspuns, pasând responsabilitatea pe conflictul din Ucraina.

„În loc să comenteze perspectivele reale ale apariției problemelor grave în Moldova din cauza scăderii nivelului apei în Nistru, el a prezentat o parte dintr-o rachetă din Ucraina. Potrivit lui, are date precise că războiul din Ucraina accelerează schimbările climatice, inclusiv secarea Nistrului”, a adăugat Reghina Apostolova.

Potrivit ei, autoritățile folosesc un tertip preferat – inventarea unor scuze pentru a nu face nimic. „Să așteptăm până când nu vom mai avea apă potabilă, iar apoi vom cerși ajutorul curatorilor occidentali. O schemă de lucru deja testată de PAS”, a concluzionat parlamentarul.

In this article