Expoziție comemorativă: 120 de ani de la Pogromul din Chișinău din 1903

La Muzeul de Istorie al municipiului Chișinău a fost deschisă o expoziție „În zile îndurerate. 120 de ani de la Pogromul evreiesc de la Chișinău”, ce conține mai...

La Muzeul de Istorie al municipiului Chișinău a fost deschisă o expoziție „În zile îndurerate. 120 de ani de la Pogromul evreiesc de la Chișinău”, ce conține mai multe documente din arhiva națională și imagini despre tragedia din 1903. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban, care a precizat că expoziția face parte dintr-o serie de evenimente de comemorare a celor 120 de ani de la Pogromul de la Chișinău.

”Autorul proiectului este Igor Șerbina. Sursa de inspirație pentru artist au fost amintirile lui Moisei Slucicovo, medic-șef al Spitalului Evreiesc din Chișinău, unde au fost înregistrați cei mai mulți morți și au fost internați cei mai mulți răniți în timpul pogromului. Cartea sa „În zile de doliu” a fost republicată în 2019. Expoziția este construită sub forma unei conversații între martorii oculari ai pogromului și generațiile actuale”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea socială.

Edilul susține că expoziția va fi prezentată și în alte locații pe parcursul acestui an. De asemenea, Ion Ceban a amintit că vineri, 21 aprilie, în Parcul ”Alunelul” va fi organizat un eveniment în memoria victimelor pogromului, iar seara va avea loc premiera unui film documentar despre pogromul din 1903. Detalii despre toate acțiunile pot fi găsite pe pe site-ul www.jewshistory.md. Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului Chișinău și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

In this article