22 cei mai inovatori profesori din R. Moldova au fost premiați în cadrul evenimentului „Gala Profesor Inovator” marca Tekwill

La cea de-a doua ediție a Galei Profesor Inovator, eveniment organizat de „Tekwill în Fiecare Școală”, în colaborare cu mai multe companii private din Republica Moldova, 22 cei...

La cea de-a doua ediție a Galei Profesor Inovator, eveniment organizat de „Tekwill în Fiecare Școală”, în colaborare cu mai multe companii private din Republica Moldova, 22 cei mai inovatori profesori din țară au fost premiați pentru rezultatele remarcabile obținute în cadrul procesului de învățământ, după ce au reușit să implementeze metode interactive de predare și să promoveze digitalizarea. Profesorii nominalizați au fost selectați din cei peste 1.000 de pedagogi din țară, care au finalizat cu succes programul de formare de vară al „Tekwill în fiecare școală”.

Printre pedagogii premiați se numără și Silvia Machidon, profesoară de educație plastică și directoare a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din satul Giurgiulești, raionul Cahul. Transformând din temelie liceul timp de doar un an, aceasta a demonstrat că profesorii sunt capabili să mute și munții din loc pentru a le oferi elevilor șanse egale de studiu. În același timp, Silvia Machidon a încurajat constant profesorii să se perfecționeze în domeniul profesiilor viitorului. Astfel, 250 de elevi ai liceului au astăzi posibilitatea să studieze 8 cursuri opționale.

„Ultimii ani, însuși contextul social ne împinge spre a schimba niște lucruri, pentru că și copiii văd altfel învățarea, văd altfel predarea. Implicarea în proiectul „Tekwill în fiecare școală” a adus un suflu nou. A motivat cumva elevii să descopere ceva nou. Accesând aceste cursuri și-au dat seama că pot primi un ajutor, o pre-pregătire pentru profesia pe care și-o doresc. Ori acum, majoritatea tinerilor îți doresc un viitor în domeniul IT sau în alte domenii, dar, desigur, legate de tehnologiile digitale”, spune Silvia Machidon, care a fost premiată în categoria „Excelență în Leadership”.

O altă profesoară din sudul țării a fost premiată în categoria „Excelență în metode inovative de predare”. Fiind profesoară de informatică și matematică la Gimnaziului „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir, Natalia Popa a studiat Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare Web în cadrul „Tekwill în fiecare școală”. Aceasta transformă visele elevilor în realitate și crede în potențialul acestora, fiind nu doar un promotor al profesiilor viitorului, dar și al transformării digitale. La ore, Natalia Popa implementează modelul de predare „flipped classroom”.

„Clasa inversată este un model unde învățarea este centrată pe elev, iar profesorul devine ghid. Noi suntem cei care moderăm activitatea elevilor în timpul orelor. Elevii primesc temele de studiu acasă și în clasă sunt pregătite activități unde ei demonstrează ceea ce au învățat acasă”, a declarat Natalia Popa.

Fiecare câștigător al uneia dintre cele 7 categorii ale galei a primit câte un premiu în valoare de 10.000 de lei, oferit de către companiile Allied Testing, QSystems, FBS Group și Mind The Value.

Cele 7 categorii ale galei au fost:

  1. Transformarea educației prin voluntariat;
  2. Dezvoltarea tinerei generații de specialiști;
  3. Excelență în cadrul programelor de formare;
  4. Excelență în metode inovative de predare;
  5. Excelență în leadership;
  6. Ambasador al transformării digitale;
  7. Ambasador „Tekwill în fiecare școală”.

„Avem rezultate, avem astăzi foarte multe echipamente electronice în școală, de ultimă generație. Cel mai important lucru pe care o să-l continuăm ține de investiții în resursa umană, vorbesc de cadrele de conducere, nu poți să ai un lider astăzi dacă nu este bine pregătit, inclusiv pe dimensiunea IT, și nu putem să vorbim de succese în cazul în care profesorii noștri nu sunt antrenați în astfel de activități”, a declarat Valentin Crudu, director al Direcției de Învățământ General al Ministerului Educației și Cercetării.

„Grație unor proiecte inovaționale, așa cum este și proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” infrastructura de învățare s-a modernizat, iar elevii și cadrele didactice au acces liber și gratuit la educație digitală inteligentă în spații de învățare inovatoare. Profesorii de astăzi pot fi considerați ambasadori digitali și vectori ai transformării în educație”, a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Digitalizării.

„Școala este acea instituție în care facem primii pași spre educație și cea care ne formează ca personalitate. Fiecare copil care studiază una sau mai multe discipline din cadrul „Tekwill în Fiecare Școală” beneficiază de oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și competențele pentru profesiile viitorului. Cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării, am reușit să modernizăm oferta curriculară și să oferim tinerilor posibilitatea să vadă dacă se regăsesc într-o carieră în IT sau să dezvolte noi competențe digitale care să-i ajute în viitor. Implementarea profesiilor viitorului este posibilă doar prin efortul și dedicația nemărginită a cadrelor didactice care continuă să studieze profesiile viitorului și ulterior să le predea în școli”, a declarat Ana Chirița,

directoare proiecte strategice ATIC.

La doar un an de la lansarea celui mai revoluționar proiect educațional din țară – „Tekwill în Fiecare Școală”, aproximativ 1.000 de profesori au urmat un program de formare complex pentru a aduce în școli disciplinele viitorului, printre care: Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare Web, Programarea Algoritmilor în C/C++, Inteligență Artificială, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile și Antreprenoriat, Video StoryTelling și Inteligența Emoțională în Comunicare. Astăzi datorită, dedicației și vocației profesorilor, aproximativ 50.000 de elevi au acces la cursuri opționale aliniate cu solicitările actuale de pe piața muncii.

Suntem încântați că inițiativa Laboratoare Digitale, înființată împreună cu Guvernul României, Guvernul Suediei, USAID și Uniunea Europeană are un impact mare asupra elevilor și elevelor, realizările lor fiind impresionante. Împreună cu Tekwill ridicăm și mai mult miza acum, prin implementarea noii inițiative Școala Digitală, pentru a ne asigura că atât elevii, cât și profesorii, administrația școlilor își îmbunătățesc abilitățile digitale”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Aș vrea să celebrăm astăzi ceea ce faceți în fiecare zi, pentru că dumneavoastră nu predați doar pentru viitor, dar și pentru prezent. Faceți diferența în fiecare zi pentru copii, pentru comunități. Când vedem tabloul complet, observăm o transformare foarte interesantă care se întâmplă în Moldova prin intermediul acestui program”, a declarat Catarina Nilsson, Manager de Program în cadrul ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Profesorii joacă un rol foarte important în drumul Moldovei spre transformarea digitală a educației, crescând o nouă generație de specialiști tineri de care țara are nevoie.(…) Sunt onorat să văd că profesorii din regiunile de sud preiau inițiativa în ceea ce privește integrarea metodelor inovative de predare, nu numai în clasele lor, dar și în calitate de traineri naționali”, a declarat Boris Filipov, Manager de Proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Campania „Adoptă un Profesor Inovator” este susținută de Allied Testing, QSystems, FBS Group și Mind The Value.

Organizatorii campaniei „Adoptă un Profesor Inovator” sunt Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și ale Comunicațiilor (ATIC), și proiectul Tekwill.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Tekwill în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu suportul partenerilor externi de dezvoltare: USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău, EU4Moldova, PNUD Moldova.

In this article