Ziua comemorării victimelor lichidării avariei de la Centrala de la Cernobîl. Mesajul primarului Capitalei

Astăzi sunt comemorate victimele catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobîl. Se fac 38 de ani de la acest accident grav. La lichidarea consecințelor acestei avarii, considerat...

Astăzi sunt comemorate victimele catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobîl. Se fac 38 de ani de la acest accident grav. La lichidarea consecințelor acestei avarii, considerat unul dintre cele mai mari dezastre nucleare, au participat peste 3300 de cetățeni de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova.

În această zi, cu un mesaj a venit și primarul Capitalei, Ion Ceban, al cărui tată a fost unul dintre medicii care au participat la salvarea victimelor catastrofei nucleare din 1986.

„La catastrofa de la Cernobîl – a fost și tata! Și doresc multă sănătate tuturor participanților, iar celor care nu mai sunt, memorie vie. Astăzi se împlinesc 38 de ani de ani de la tragicul accident de la centrala nucleară din Cernobîl”, a scris Ion Ceban pe rețelele sociale.

Amintim, acum 38 de ani, în 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Un accident, cel mai grav din istoria nucleară civilă, care venea în urma unei serii de erori umane. În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului a fost demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă.

Conform unor cercetări efectuate de organizații internaționale, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000.

In this article