Zelenski: Ucraina a devenit membru asociat al Programului de interoperabilitate multilaterală al NATO

Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul de marți noapte către națiune, că ocupanţii ruși au lovit din nou orașul Harkov şi comunităţile din regiune, unde există victime, răniţi şi...

Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul de marți noapte către națiune, că ocupanţii ruși au lovit din nou orașul Harkov şi comunităţile din regiune, unde există victime, răniţi şi morţi. Președintele ucrainean a mai precizat și că în Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, iar situaţia de acolo nu devine mai uşoară. În plus, liderul de la Kiev a evidențiat și faptul că Ucraina a devenit membru asociat al Programului de interoperabilitate multilaterală al NATO. 

În fiecare zi primim şi experimentăm o mulţime de ştiri dureroase. Războiul continuă, bombardamentele ruseşti nu se opresc nici măcar o zi”, spune preşedintele Ucrainei, citat de Ukrinform.

De asemenea, liderul de la Kiev a mai precizat că Ucraina a devenit membru asociat al Programului de interoperabilitate multilaterală al NATO, astfel că țara sa acum nu numai că implementează standardele NATO, ci poate participa și la dezvoltarea de noi standarde.

Astăzi aș dori să evidențiez o decizie care arată ca una tehnică, dar în spatele ei există mult simbolism și muncă politică semnificativă. Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică. Pentru a spune mai simplu, este vorba despre standardele Alianței. Acum, Ucraina nu numai că implementează standardele NATO, ci poate participa și la dezvoltarea de noi standarde.

Experiența armatei noastre, capacitățile instituțiilor ucrainene, potențialul IT al țării noastre, toate acestea vor fi acum contribuția ucraineană la dezvoltarea securității colective în Europa.

Și când se întâmplă? În a 139-a zi a unui război pe scară largă, cu care Rusia plănuia să ne distrugă într-o săptămână. Iar statul ucrainean nu numai că a supraviețuit, nu numai că se apără, dar se dezvoltă și va ajuta la dezvoltarea partenerilor săi. Un astfel de succes merită remarcat”, a ținut să transmită președintele ucrainean.

Ocupanții au simțit deja foarte bine ce este artileria modernă și nu vor avea spatele sigur nicăieri pe pământul nostru, pe care l-au ocupat. Ei au simțit că operațiunile ofițerilor noștri de recunoaștere pentru a-și proteja Patria sunt mult mai puternice decât oricare dintre operațiunile speciale ale acestora. Soldaților ruși – și știm acest lucru din interceptările conversațiilor lor – se tem cu adevărat de forțele noastre armate.

Ei nu mai au putere strategică, caracter sau înțelegere a ceea ce fac aici, pe pământul nostru. De asemenea, nu au nici măcar un pic de curaj să admită înfrângerea și să retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Urmează un drum cu adevărat dificil. Din păcate, este imposibil să faci altfel atunci când îți protejezi casa de un atac terorist. Dar este, de asemenea, clar că ceea ce urmează este succesul statului nostru. Ucraina se va putea apăra. Ucraina se va putea reconstrui. Ucraina își va putea îndeplini toate obiectivele de politică externă.

Când milioane de oameni muncesc sincer pentru asta, fiecare la nivelul său, rezultatul va fi inevitabil.

Și știți, din anumite motive, rareori le-am mulțumit oamenilor obișnuiți care lucrează în Ucraina, care rămân aici indiferent de ceea ce se întâmplă, care își fac treaba în fiecare zi cu credință în Ucraina și cu credința în victorie. Acum vreau să vă mulțumesc tuturor. Vă mulțumesc că sunteți alături de Ucraina”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie, dorința Ucrainei de a adera la NATO era una din nemulțumirile declarate ale Kremlinului, care cerea Occidentului, nici mai mult, nici mai puțin decât garanții că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

In this article