Zelenski, spionat de SUA. Ucraina își modifică planurile militare

Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului, a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru CNN....

Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului, a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru CNN.

Documentele secrete ale Pentagonului, care au fost publicate pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni, au oferit o perspectivă rară asupra modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii, ceea ce a provocat o profundă neliniște în rândul oficialilor americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și compromite relații externe importante.

Unele documente scurse divulgă slăbiciuni ale armamentului ucrainean, precum și ale mărimii și pregătirii batalioanelor într-un moment critic al războiului, când forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă.

Informațiile sugerează, de asemenea, că și armata ucraineană se află într-o situație disperată. Printre altele, unele dintre documente descriu lipsuri critice de muniții de apărare antiaeriană ucrainene.

În timp ce oficialii ucraineni au respins documentele ca fiind „false”, oficialii americani au confirmat atât pentru New York Times, cât și pentru CNN că documentele sunt legitime, deși unele dintre ele par să fi fost modificate.

Zelenski, spionat de SUA

Documentele dezvăluie, de asemenea, că SUA l-au spionat inclusiv pe președintele Zelenski, ceea ce a frustrat profund oficialii ucraineni, a declarat pentru CNN sursa apropiată liderului de la Kiev.

Acest lucru nu este surprinzător, spune sursa apropiată lui Zelenski, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de această scurgere de informații.

Pentagonul face un „efort între agenții” pentru a evalua impactul scurgerii de informații, a declarat duminică secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Scurgerea de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, potrivit Reuters.

Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că scurgerile de date relatate de New York Times conțin o „cantitate foarte mare de informații fictive” și că Rusia încearcă să preia din nou inițiativa în război.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaționale ale serviciilor secrete rusești. Și nimic mai mult”, a spus Podoliak într-o declarație scrisă.

New York Times a relatat vineri că Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare în această săptămână documente care detaliază planurile de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.

Sursa scurgerii ar putea fi cineva din SUA

Oficialii americani spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat.

„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor”, a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters.

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters.

Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse.

În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

In this article