În ultimii ani a devenit evident faptul că consumatorul este din ce în ce mai atent la ce pune în coșul de cumpărături și este tot mai des în căutarea unor produse cât mai naturale, fie că vorbim de alimente sau băuturi. Vinurile nu fac o excepție, cumpărătorul perefrând vinurile produse cu utilizarea minimă a substanețelor chimice, atât la creșterea viței de vie, cât și în vinificație. În cadrul webinarului desfășurat ca parte a proiectului transfrontalier WINET, subiectul vinurilor bio a fost dezbătut de speciliaști în domeniu din Moldova, Romania și Bulgaria.
De la sommelierul vinăriei Domeniul Bogdan, Vlad Burugă, am aflat că deși există condiții și există cerere, oferta nu este suficientă.
„În primul rând este de menționat că și în viticultura și vinificația convențioanlă Uniunea Europeană a adoptat reglementări în 1993 care au declanșat așa-numita marea curățare. Au fost analizate toate substanțele folosite în procesul de cultivare a strugurilor și a vinului pentru a vedea dacă fac rău mediului și oamenilor. Multe dintre acestea au fost interzise. În prezent, viticultura ți vinificația convențională utilizează aproximativ 250 de substanțe care sunt permise de UE. Cu toate acestea, tendința spre agricultura ecologică, biodinamică este evidentă. Desigur, în agricultura ecologică substanțele folosite nu pătrund în struguri și vinul este de o calitate mult mai bună. Chiar și nivelul de polifenoli dintr-un vin bio este mai mare.”
Jurnalista și scriitoarea Yana Petkova, fondatoarea companiei de consultanță în domeniul vinului, Avinissima, ne-a împărășit date despre industria vinului în Bulgaria în general, dar și despre măsura în care producătorii Bulgari pot oferi consumatorilor vinuri bio.
Yana Petkova, jurnalistă și scriitoare, consultant în domeniul vinului
„Deși Bulgaria este o țară producătoare de vin cu o tradiție îndelungată, producția de vinuri bio este redusă, reprezentând 1% din producția totală. Vedem o nouă generație de consumatori care caută un astfel de vin, dar încă nu există o reacție foarte active din partea producătorilor. Desigur, dacă este sau nu posibil de produs un vin bio bun, depinde foarte mult de condițiile climatice și, putem spune, că în Bulgaria nu toate zonele sunt potrivite pentru vinificația bio. Prin urmare, numărul producătorilor care chiar sunt capabili să se gândească la un astfel de vin este limitat. Sper că în viitorul apropiat, cei care au condiții adecvate, vor explora posibilitatea de a oferi vinuri bio consumatorilor lor”
Sommelierul și producătorul, Eugen Sârbu, a transportat spectatorii în podgorie, oferind o descriere foarte inspirată a procesului de producere a vinului bio.
Eugen Sîrbu, sommelier și vinificator
„Care este diferența între vinificația convențională și vinificația organică? În vinificația organică este important să se păstreze caracterul, drojdia sălbatecă pe care o produc strugurii.În vinificația convențională, se aduc strugurii la fabrică și se ucide drojdia sălbatecă. Este ca și cum ai tăia cordonul ombilical, între pământ și struguri și vin. În vinificația ecologică, încercăm să păstrăm natura viței de vie. Vinificatorii ecologici încearcă să atragă viață în podgorie și să creeze un ecosistem, atrag insecte, păsări, lasă iarba să crească între rânduri, atrag viață, care produce bacterii sănătoase.”
Vinificatorul Constantin Stratan, a povestit despre propria experiență de producere a vinurilor organice, dar și despre obținerea certificărilor necesare pentru exportul acestora.
„Suntem o mică afacere de familie cu o podgorie de 6 hectare. Încă de la început, când am plantat vița de vie, am devenit foarte interesat de vinurile organice. Producerea vinurilor ecologice s-a dovedit a fi nu cu mult mai dificilă decât producerea convențională, totuși ne-a luat mult timp, efort și hârtii pentru a obține certificarea. În prezent, producem 15000 de sticle de vinuri organice, jumătate dintre acestea sunt destinate consumatorilor locali, cealaltă jumătate este exportată. Cred că vinurile ecologice sunt viitorul vinificației și vor exista din ce în ce mai mulți producători care vor îmbrățișa vinificația organică.”
Proiectul WINET, finanțat de către UE în cadrul căruia a fost organizat acest webinar, are drept scop sporirea cooperării și a comerțului între cele trei țări participante din Bazinul Mării Negre, Moldova, România și Bulgaria.