VIDEO// Țigări, alcool și substanțe toxice, depistate de echipele mobile ale vămii

Tentativele de trafic ilicit cu mărfuri în vremea epidemiei de coronavirus nu au contenit, iar contrabandiștii devin din ce în ce mai inventivi. Alcool etilic ascuns într-un rezervor...

Tentativele de trafic ilicit cu mărfuri în vremea epidemiei de coronavirus nu au contenit, iar contrabandiștii devin din ce în ce mai inventivi. Alcool etilic ascuns într-un rezervor separat de sub podeaua unui autoturism, sute de mii de țigarete depozitate într-un garaj și substanțe toxice de origine străină sunt doar câteva tentative de contrabandă dejucate de echipele mobile ale Serviciului Vamal.

Primul caz a fost înregistrat pe traseul R-13 Florești-Bălți, unde a fost stopat un conațional, în vârstă de 37 de ani, la volanul automobilului de model „Dodge Grand Caravan”. În urma controlului efectuat, funcționarii vamali au depistat sub torpedo un furtun cu robinet din care curgea un lichid incolor cu miros specific de alcool.

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că podeaua autoturismului a fost modificată, astfel încât să fie posibilă transportarea diferitor lichide într-un loc special amenajat. Din acesta, au fost extrase, prin intermediul robinetului improvizat, 240 de litri de alcool etilic. Alcool a fost depistat și în salonul autoturismului, fiind ridicate butelii din plastic în volum total de 110 litri, pentru care șoferul nu a putut prezenta niciun act de proveniență.

În cel de-al doilea caz, în baza unor informații deținute, ofițerii echipelor mobile au descins cu verificări la un garaj din raionul Orhei, care aparține unui moldovean în vârstă de 54 de ani. Ca urmare a controlului, au fost ridicate 350 000 țigarete ”Ritm”, cu timbre de acciz ale Republicii Moldova și fără acte de proveniență. Fiind audiat pe marginea cazului, bărbatul a declarat că țigările nu-i aparțin și că i-ar fi fost transmise spre păstrare de către o altă persoană.

În alte două cazuri, angajații echipelor mobile au depistat sute de kilograme de substanțe toxice, unul dintre autoturisme fiind stopat chiar pe malul râului Nistru.

Potrivit informațiilor preliminare, substanțele restricționate sunt de origine străină și au fost introduse clandestin în țara noastră prin eludarea controlului vamal. Conducătorii auto nu au putut prezenta niciun act de proveniență sau vreo autorizație, care le-ar fi permis importul de asemenea produse. Pentru contrabandă cu substanțe toxice, bărbații sunt cercetați penal și riscă până la 10 ani de închisoare.

În acest context, Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală. Orice tentativă de fraudare va fi sancționată în conformitate cu prevederile legale.

In this article