VIDEO // Salopetă, mască, mănuși și vizieră. Medicii de la Urgență cu profil COVID-19 au arătat cum sunt echipați

Medicii din serviciul prespitalicesc din Capitală, antrenați în prima linie de luptă cu COVID-19, susțin că sunt conștienți de riscul la care sunt supuși zilnic. Unica lor dorință...

Medicii din serviciul prespitalicesc din Capitală, antrenați în prima linie de luptă cu COVID-19, susțin că sunt conștienți de riscul la care sunt supuși zilnic. Unica lor dorință acum este ca Moldova să depășească cu pierderi minime pandemia, iar ei să se întoarcă la familiile lor.   

Într-un reportaj realizat de jurnaliștii de la NTV Moldova, aceștia spun că sunt asigurați cu tot echipamentul de protecție necesar: salopeta, mască respiratorie, două perechi de mănuși, ochelari de protecție și o vizieră.

Victor Corciu, medic pe ambulanță în Chișinău, susține că înainte de fiecare solicitare în care sunt pacienți suspecți la COVID-19, tot echipajul îmbracă echipament nou de protecție. După fiecare chemare, echipamentul este distrus. Victor Cociu spune că medicii respectă un protocol strict de echipare și dezbrăcare a echipamentului pentru a evita contractarea virusului.

”Începând de la salopetă, mască, mănuși, ochelari, apoi viziera și două perechi de mănuși. La dezbrăcare, după metoda inversă, scoatem întâi echipamentul dedesubt, întoarcem pe dos salopeta, prima pereche de mănuși o aruncăm, apoi cu a doua pereche continuăm mai departe, strângem tot și le punem într-o pungă, le sigilăm și se duc la material biologic, se distrug”, a declarat medicul.

Ambulanța, de asemenea, este dotată cu tot utilajul necesar pentru suspecții COVID-19: mini-salon de reanimare, ventilatoare, fibrilator, aspirator, butelie cu oxigen.

Natalia Catanoi, medic pe Echipajul de Reanimare Institutul de Medicină Urgentă, susține că uneori sunt nevoiți să efectueze manevre de tipul intubare chiar în ambulanță. Dacă este necesar de intubat pacientul, atunci se utilizează video laringoscopul, de la o distanță mai mare. De asemenea, direct în ambulanță se utilizează și tuburi endotrahiale, care sunt de unică folosință.

Pe lângă efortul pe care-l depun în cele 24 de ore de gardă, medicii de pe ambulanță își fac griji și pentru membrii familiilor lor, atunci când se întorc acasă. Aceștia susțin că și acasă respectă toate rigorile impuse pentru a înlătura riscul de infectare a celor dragi.

In this article