VIDEO// Igor Dodon recunoaște că după plecarea lui Harunjen, candidații la funcția de procuror general au fost numiți ilegal

Igor Dodon a recunoscut că în 2019, coaliția PSRM-PAS, aflată la guvernare, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a schimba un procuror general numit legal...

Igor Dodon a recunoscut că în 2019, coaliția PSRM-PAS, aflată la guvernare, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a schimba un procuror general numit legal și constituțional, pe Eduard Harunjen, cu altul numit ilegal. Mai mult, el spune că și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, este numit ilegal.

“Dintre toți procurorii cu care am avut de-a face, în opinia mea unii au fost numiți ilegal. De exemplu, cel care este acum procuror general interimar, Ion Munteanu, a fost numit prin modificarea legii de conjunctură, printr-o decizie politică a actualei guvernări”, a declarat Dodon miercuri.

Întrebat despre Eduard Harunjen, fostul șef al statului a spus că din punct de vedere constituțional, acesta a fost numit legal, în 2016, în funcția de procuror general. “Plecarea lui în 2019… era altă conjunctură politică. A venit o altă coaliție de guvernare, care a făcut tot posibilul ca să fie schimbat și procurorul general și Curtea Constituțională și CEC-ul”, a recunoscut Igor Dodon.

 

Reamintim că expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a declarat zilele trecută că după plecarea lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale, toți procurorii care au ocupat această funcție au fost numiți ilegal, inclusiv actualul procuror general Ion Munteanu.

De menționat că Eduard Harunjen a fost numit procuror general, în 2016, pe un mandat de 7 ani, în baza legii cu privire la procuratură, prin concurs deschis și transparent. Legea, care a fost elaborată de societatea civilă și expertizată de Comisia de la Veneția în 2016, a fost modificată ulterior, în 2019, de coaliția PSRM-PAS în Parlament, pentru a putea schimba procurorul general. Harunjen a plecat din funcție, în urma presiunilor politice, iar coaliția de la acea vreme a fost acuzată că vrea să transforme Procuratura Generală într-o bâtă politică și de aceea schimbă conducerea instituției și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac.

Până la moment, nici reprezentanții puterii și nici cei ai Procuraturii nu a reacționat la aceste declarații.

 

 

 

In this article