VIDEO // Fostul deputat Kiril Lucinschi, comentarii după Summitul CPE

Fostul deputat Kiril Lucinschi a făcut o serie de declarații în cadrul unei conferințe eNews, după summitul Comunității Politice Europene. Acesta a subliniat incapacitatea statului de a gestiona...

Fostul deputat Kiril Lucinschi a făcut o serie de declarații în cadrul unei conferințe eNews, după summitul Comunității Politice Europene. Acesta a subliniat incapacitatea statului de a gestiona și a lucra cu capitalul privat. Una din cele mai mari probleme a Republicii Moldova, din punctul de vedere al fostului deputat, este economia statului și atragerea investițiilor.

Noi, ca țară, atragem investiții astăzi, dar investiții politice. Astăzi, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor și toate celelalte instituții, agenția de atragere a investițiilor nu știu cum să lucreze cu bani privați, cu capital privat, cu investiții private, pur și simplu nu știu cum să o facă.”

„Atâta timp cât discutăm despre ajutor pentru Moldova, nu despre dezvoltare, ci despre bani pentru dezvoltare. Ce înseamnă dezvoltare, dacă capitalul privat vine în țara ta, înseamnă că ai treabă adevărată de făcut. Astăzi, instrumentele care există în stat, protecția juridică a sistemului bancar și toate celelalte funcționează cu adevărat, oamenii au încredere în ele, vin și își încredințează capitalul. Dar cea mai importantă întrebare care se pune pentru orice investitor este: fac bani acolo sau nu? În situația în care economia nu face profit, investitorii nu vor veni.”

„Toate guvernele pe care le-am avut până astăzi, au fost de dreapta, de stânga, de centru și tot ce vreți voi timp de 30 de ani, toate au făcut tot posibilul să organizeze un summit. A fost un summit CSI, toată lumea a blocat străzi. S-a făcut același lucru. Adică, în principiu, nu văd nimic rău în asta.”

„Cei care vă îndeamnă să priviți spre Est, ce îndemnați oamenii să facă? Unde împingeți țara?
În următorii 15 ani, Rusia se va confrunta cu probleme incredibile în economie și în întreaga lume.”

Astea dar și alte declarații au fost exprimate de fostul deputat Kiril Lucinschi,  marți, în cadrul conferinței eNews despre Summitul CPE.

In this article