VIDEO// Fost ministru al Economiei din Kazahstan, în fața justiției pentru uciderea brutală a soției: “Omorâtă timp de 8 ore”

În Astana a avut loc procesul fostului ministru al economiei naționale al Kazahstanului, Kuandyk Bishimbayev, acuzat de omorul soției sale, Saltanat Nukenova, relatează Tengrinews.kz. Bishimbayev a declarat că...

În Astana a avut loc procesul fostului ministru al economiei naționale al Kazahstanului, Kuandyk Bishimbayev, acuzat de omorul soției sale, Saltanat Nukenova, relatează Tengrinews.kz.

Bishimbayev a declarat că nu se consideră vinovat de omorul intenționat al lui Saltanat Nukenova, dar recunoaște că este implicat în moartea acesteia.

„În realitate, mi-e foarte greu să vorbesc. În primul rând, aș vrea să spun, înțelegând, fără a spera la vreo iertare, că este datoria mea umană. Victimele sunt aici, rudele ei (ale lui Saltanat Nukenova), toți cei care au iubit-o, părinții. Sincer să fiu, mi-a fost întotdeauna foarte greu în primele momente să-mi dau seama de moartea ei. Vreau să îmi cer scuze. Nu sper la iertare. Dar acesta este un datoria și un mesaj din sufletul meu. Înțeleg că aceasta este o pierdere irecuperabilă și știu că sunt implicat în aceste circumstanțe. Aceasta este prima parte. A doua, vorbind despre faptul că sunt nevinovat și nu îmi recunosc vina, aș vrea să clarific: nu mă consider vinovat de omorul intenționat, conștient, premeditat și cu o cruzime deosebită a soției mele, Saltanat. (…)

Recunosc că sunt implicat în moartea ei. Că fără cearta noastră, fără unele acțiuni ale mele care au avut loc între noi în acea seară, probabil că nu s-ar fi întâmplat nimic”, a spus Bishimbayev.

Fostul ministru a declarat că rudele lui Nukenova și, în general, partea acuzării au lansat împotriva lui o „campanie activă de PR pentru distorsionarea a ceea ce s-a întâmplat”.

„Ați citit pe internet declarații ale rudelor cum că i s-a scurs ochiul, i s-a spart craniul, nu a mai rămas nimic întreg etc. În actul de acuzare citit de procuror, nu se menționează nimic similar. […] Sunt pregătit să accept orice pedeapsă, dar trebuie să mă apăr. Timp de cinci luni am fost numit monstru, că i-am scos ochii, i-am spart craniul etc. Toate acestea nu corespund realității”, a spus Bishimbayev, conform Forbes.kz.

Pe 9 noiembrie 2023, a devenit cunoscută arestarea fostului ministru Kuandyk Bishimbayev. S-a relatat că seara, pe 8 noiembrie, într-unul din restaurantele din Astana, a avut loc o ceartă între clienți, în urma căreia o femeie a decedat din cauza rănilor suferite. Femeia decedată s-a dovedit a fi soția fostului ministru – Saltanat Nukenova. În aceeași zi, Bishimbayev a fost arestat sub suspiciunea de omor.

Inițial, suspectului i s-a imputat doar un articol – 99, parte 2, din Codul Penal al Republicii Kazahstan „Omorul comis cu cruzime deosebită”. Cu toate acestea, ulterior, el a fost acuzat și de tortură (articolul 110, parte 2, din Codul Penal al Republicii Kazahstan). De asemenea, împotriva sa va fi aplicat articolul 14, parte 2, din Codul Penal al Republicii Kazahstan „Recidivă pentru o infracțiune deosebit de gravă”. În ceea ce privește directorul „Gastrocenter” Bahytzhan Baizhanov, care este rudă cu fostul ministru, investigația a fost finalizată pe baza articolelor 432 „Ascunderea” și 434 „Neinformare despre infracțiune” din Codul Penal al Republicii Kazahstan.

Astăzi are loc procesul lui Bishimbayev, iar noi vă aducem transmisiunea în direct din sala de judecată. Este data de 3 aprilie 2024, iar în acest moment, instanța examinează detaliile cazului, inclusiv declarațiile acuzatului și argumentele părților implicate.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article