VIDEO// Cutremur cu magnitudinea de 7,4 în Taiwan

Cel mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani a ucis patru oameni și a rănit cel puțin 50, provocând prăbușiri de clădiri, întreruperi de curent...

Cel mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani a ucis patru oameni și a rănit cel puțin 50, provocând prăbușiri de clădiri, întreruperi de curent și alunecări de teren pe insulă și declanșând avertismente de tsunami în sudul Japoniei și Filipine.

Magnitudinea seismului a fost estimată la 7,7 de către agenţia de meteorologie a Japoniei (JMA), la 7,4 de către agenţia americană USGS şi la 7,2 grade de către agenţia de meteorologie din Taiwan.

Cutremurul a avut loc la ora locală 07:58 a.m. (2:58, ora Moldovei), la o adâncime de 15,5 km, chiar în largul coastei de est, în apropiere de popularul oraș turistic Hualien.

Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, mai mult de jumătate în Hualien, în timp ce 20 de persoane sunt prinse sub dărâmături. Totodată, zeci de clădiri s-au înclinat și sunt pe punctul de a se prăbuși.

Taiwanul este situat în aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, la intersecţia a două plăci tectonice şi din această cauză este zguduit în mod regulat de cutremure.

Ultimul cutremur mare de la Hualien a avut loc în 2022, când a răsturnat clădiri și a dus la deraierea unui tren, ucigând o persoană și întrerupând curentul pentru mii de locuitori.

Cutremurul de acum este cel mai puternic care a lovit Taiwan din 1999, potrivit Administrației Centrale Meteorologice a insulei. Cel de atunci a avut magnitudinea de 7,7, iar în urma sa au murit 2.400 de oameni și au fost răniți 10.000.

ACTUALIZARE: Peste 100 de clădiri s-au prăbuşit iar 131 de persoane sunt date dispărute. Cel puţin 9 oameni şi-au pierdut viaţa iar alţi 800 au fost răniţi. Peste 85.000 de case au rămas fără electricitate.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article