Veste bune! Se ieftinesc creditele

Banca Națională dă semnale puternice de reducere a dobânzilor şi de stimulare a creditării. Asta după ce la ședința din 4 martie, dobânda de bază aplicată de banca...

Banca Națională dă semnale puternice de reducere a dobânzilor şi de stimulare a creditării. Asta după ce la ședința din 4 martie, dobânda de bază aplicată de banca centrală a fost micșorată simțitor – de la 5,5% până la 4,5%. Este cel mai mic nivel din 2013, când a fost atins nivelul minim istoric de 3,5%. Despre aceasta scrie expertul paginii de Facebook PoștadeȘtiri.

Autorul postării spune că procesele dezinflaționiste și sistemul bancar demonstrează o consolidare a indicatorilor. Totodată, băncile au o rezervă impresionantă pentru creditare.

Conform datelor de la finele lunii ianuarie, soldul depozitelor în sistemul bancar era în mărime de 68,91 miliarde de lei, în timp ce portofoliul de credite era de 40,41 miliarde de lei. O diferență de peste 28 miliarde de lei.

Acum, important este ca o parte din această rezervă de finanțare să fie direcționată pentru dezvoltarea afacerilor, nu doar pentru consum şi, respectiv, importuri.

In this article