Veniturile salariale ale angajaților din sănătate și industrie au scăzut în acest an

Prețurile cresc mai repede decât salariile, iar veniturile reale din salariu ale moldovenilor au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 5,2 % față de câștigul salarial...

Prețurile cresc mai repede decât salariile, iar veniturile reale din salariu ale moldovenilor au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 5,2 % față de câștigul salarial real din aceiași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, indicele câștigului salarial real în trimestrul I al acestui an, față de anul 2021, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum, a fost de 94,8%.
Câștigul salarial mediu lunar nominal brut, la unitățile din sectorul real și toate instituțiile bugetare, a constituit 9560 de lei, fiind în creștere cu 12,9 % față de trimestrul I 2021 și în scădere cu 2,1% față de trimestrul IV 2021.
Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2022, s-au înregistrat în informații și comunicații – 24489,0 lei; activități financiare și de asigurări – 17365,9 lei; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12989,4 lei.
Cele mai mici valori s-au înregistrat în activități de cazare și alimentație publică – 6130,4 lei; agricultură, silvicultură și pescuit – 6258,2 lei; artă, activități de recreere și de agrement – 6610,7 lei.
Comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial. Cele mai semnificative au fost în industria extractivă – cu 13,1%; sănătate și asistență socială – 11,1%; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – 9,7%.
Totodată, numărul mediu al salariaților a crescut în activități de servicii administrative și activități de servicii suport; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare.
Cele mai semnificative descreșteri ale numărului mediu de salariați s-au înregistrat în construcții; industria extractivă; agricultură; activități de cazare și alimentație publică.

In this article