Veaceslav Platon a rămas fără 268 milioane lei: Instanța a acceptat cererea procurorilor

Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza lui Veaceslav Platon, acuzat de spălarea de bani, informează PA.  „Astăzi, 12 ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău,...

Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza lui Veaceslav Platon, acuzat de spălarea de bani, informează PA. 

„Astăzi, 12 ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza Platon Veaceslav, acuzat de spălarea de bani, infracțiune prevăzută de art. 243 alin. 3 lit. b) Cod Penal, prin care a fost solicitat transferul la contul Trezorerial al ARBI, a mijloacelor bănești în sumă de 268 054 638,19 lei, ce rezultă din tranzacția de vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al aceiași instituții financiare.

Anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat BC ,,Băncii de Economii” SA.

Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale.

La fel, astăzi instanța, în aceiași cauză penală a pronunțat încheierea prin care a respins cererile lui Ilan Șor privind recunoașterea lui în calitate de parte vătămată și partea civilă”, informează Procuratura Anticorupție.

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 268 de milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor, în această săptămână. Este vorba despre indisponibilizarea mai multor bunuri de proveniență dubioasă în dosarul Laundromat, în sumă de 268 de milioane de lei, dar și executarea unei delegații venite de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în valoare de 120 de mii de lei.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire în „lipsă nejustificată”, de către procurorii anticorupție în cadrul dosarului penal, denumit generic „Laundromat”.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost luată pe 14 iunie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani fiind definitivă.

Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare.

In this article