Veaceslav Ioniță: Leul Moldovenesc se depreciază lent, iar acest fapt reduce din stresul populației

În timp ce alte valute din regiune au avut fluctuații extreme de pronunțate în ultimele săptămâni, deprecierea leului moldovenesc s-a produs într-un ritm și amplitudă mult mai lină....

În timp ce alte valute din regiune au avut fluctuații extreme de pronunțate în ultimele săptămâni, deprecierea leului moldovenesc s-a produs într-un ritm și amplitudă mult mai lină. Din acest motiv, consideră economistul Veaceslav Ioniţă, este mai ușor de prognozat comportamentul lui pe piața valutară, iar Banca Naţională a Moldovei știe mai exact cum trebuie să acționeze, transmite Breaking News.

Veaceslav Ioniţă mai constată, într-o analiză publicată pe blogul său, că leul moldovenesc are, comparativ cu începutul anului 2020, poziții mult mai puternice față de șase valute din Indicele Valutar Moldova -10 (IVM-10), format dintr-un coș de 10 valute ale principalelor parteneri comerciali și economici ai Moldovei.

Potrivit lui Ioniţă, cele mai mari aprecieri leul moldovenesc le-a înregistrat față de rubla rusească (+16,23%), rubla belarusă (+13,49) și hrivna ucraineană (+8,65%).

„Evoluția Leului Moldovenesc comparativ cu alte valute, arată clar strategia de intervenție a BNM: deprecierea lentă și controlată a Leului, fără a permite mișcări bruște. Astfel în timp ce alte valute regionale au un comportament mult mai pronunțat de depreciere/apreciere față de Dolarul American, Leul Moldovenesc are un parcurs mult mai lin, ce reduce din stresul populației și a agenților economici”, scrie Veaceslav Ioniţă.

 

In this article