Uniunea Europeană nu va recunoaște pașapoartele rusești din regiunile ocupate din Ucraina

Pașapoartele rusești emise în Ucraina ocupată nu vor fi recunoscute în Uniunea Europeană, au convenit joi negociatorii de la Bruxelles, anunță anews.com.tr. Același lucru va fi valabil și...

Pașapoartele rusești emise în Ucraina ocupată nu vor fi recunoscute în Uniunea Europeană, au convenit joi negociatorii de la Bruxelles, anunță anews.com.tr. Același lucru va fi valabil și pentru documentele emise în republicile separatiste Osetia de Sud și Abhazia din Georgia, se arată într-un comunicat al Consiliului European, care reprezintă țările UE.

Uniunea Europeană a declarat joi că nu va recunoaște pașapoartele rusești emise în regiunile din Ucraina anexate de Moscova. Măsura – care acoperă și două zone din Georgia controlate de Kremlin – înseamnă că documentele de călătorie rusești acordate rezidenților din aceste regiuni nu pot fi folosite pentru a obține vize sau pentru a intra în zona Schengen.

“Această decizie este un răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale rusești rezidenților din regiunile ocupate”, a precizat Consiliul European într-o declarație. Măsura mai trebuie să fie semnată în mod oficial de Parlamentul European și de statele membre ale UE.

În septembrie, președintele rus Vladimir Putin a revendicat patru regiuni din Ucraina, într-o declarație unilaterală respinsă pe scară largă de comunitatea internațională. De asemenea, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Stăpânirea Kremlinului asupra unei părți din teritoriul ocupat a scăzut în fața unei riposte a forțelor Kievului. Miercuri, ministrul rus al apărării a ordonat retragerea trupelor din orașul-cheie Herson, într-o lovitură majoră dată încercării lui Putin de a acapara terenuri în Ucraina.

In this article