Uniunea Europeană anunță un pachet de sprijin energetic de 1 miliard de euro pentru Balcanii de Vest

Uniunea Europeană pregătește un sprijin financiar substanțial pentru țările din Balcanii de Vest, sub formă de granturi în valoare de un 1 miliard de euro, pentru ca acestea...

Uniunea Europeană pregătește un sprijin financiar substanțial pentru țările din Balcanii de Vest, sub formă de granturi în valoare de un 1 miliard de euro, pentru ca acestea să reziste consecinețelor privicate de criza energetică. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, în prezenta Înaltului Reprezentant Josep Borrell, în cadrul Summitul Balcanilor de Vest în contextul Procesului de la Berlin, informează comunicatul oficial al Executivului European.

„UE continuă să sprijine Balcanii de Vest – atât în vremuri bune, cât și în situații dificile. În timpul pandemiei COVID-19, am mobilizat un pachet fără precedent de 3,3 miliarde EUR pentru regiune, iar astăzi elaborăm un pachet de sprijin energetic de 1 miliard EUR pentru a proteja grupurile cele mai vulnerabile și pentru a stimula investițiile atât de necesare în diversificarea energetică. Investim în țesutul economic al regiunii pentru a avansa în tranziția către o energie curată și pentru a ieși mai ecologic, mai puternic și mai durabil din criza actuală”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Calea Europeană.

Pe termen imediat, Comisia este pregătită să acorde un sprijin financiar de 500 de milioane de euro, care va fi adoptat în decembrie și va fi disponibil în ianuarie. Această sumă va sprijini gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii pentru a se proteja împotriva creșterii prețurilor la energie și a impactului acestora.

Pe termen scurt și mediu, Comisia va oferi alte 500 de milioane de euro pentru a avansa în diversificarea energetică, în generarea de energie regenerabilă și în interconexiunile de gaze și electricitate prin intermediul Cadrului de investiții pentru Balcanii de Vest.

In this article