Președinta Maia Sandu a vorbit efectele negative ale muncii la negru

Șefa statului a participat astăzi la Conferința Internațională „Moldova trece pe alb: Soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”, organizată de Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale în parteneriat...

Șefa statului a participat astăzi la Conferința Internațională „Moldova trece pe alb: Soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”, organizată de Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale în parteneriat cu societatea civilă. Președinta Maia Sandu a vorbit despre cum sunt afectați oamenii, dar și economia, din cauza muncii informale, care este un fenomen răspândit în țara noastră. 

„Când merg în localitățile din țară, întâlnesc mulți oameni care se plâng că au pensii mici. Pensiile sunt mici pentru că economia este în continuare slabă, dar și pentru că mulți acceptă să fie angajați ilegal sau să primească salarii în plic. E mai greu de schimbat lucrurile pentru vârstnicii care, ani la rând, nu au contribuit la Fondul de asigurări sociale. Însă, putem să schimbăm situația celor aproape 200 de mii de oameni care lucrează azi informal în agricultură, construcții, comerț sau alte domenii”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că munca la negru mai înseamnă și acces redus la asistență medicală, îngrădirea dreptului la concediu de îngrijire a copilului, condiții precare la locul de muncă. De asemenea, munca nedeclarată creează concurență neloială între firme și duce la pierderea veniturilor pentru stat.

„Costurile muncii nedeclarate sunt mari pentru toți și cu toții trebuie să combatem acest fenomen. Știm că agenții economici se confruntă cu multiple crize și pentru unii astăzi problema principală e supraviețuirea. Guvernarea înțelege acest lucru și este gata să vă ajute să faceți tranziția la munca legală”, a mai subliniat Președinta Maia Sandu în mesajul său.

In this article