Ungaria a semnat un acord cu Belarus pentru construirea unui reactor nuclear

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarusul, ţară aliată cu Rusia şi supusă sancţiunilor europene, pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria,...

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarusul, ţară aliată cu Rusia şi supusă sancţiunilor europene, pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria, a anunţat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, aflat la Minsk.

Reactorul PAK 2 din Ungaria este în construcţie din 2014, iar societatea rusă Rosatom este responsabilă cu proiectarea şi lucrările. Compania rusă construieşte două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare la Paks, în centrul Ungariei, la 100 de km de Budapesta, , relatează Reuters, potrivit News.ro.

„De o mare importanţă este acordul semnat astăzi aici privind cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experienţa acumulată de Belarus aici în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară”, a declarat Szijjarto, fără a oferi mai multe detalii despre acordul semnat.

Proiectul de 12,5 miliarde de euro a înregistrat întârzieri mari, chiar dacă energia nucleară nu este acoperită de sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse din cauza războiului din Ucraina.

Ungaria, care îşi obţine cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus extinderii sancţiunilor pentru a include acest sector.

„Bruxelles-ul a dat un răspuns stupid la război şi ar trebui să recunoască în sfârşit că sancţiunile nu funcţionează.

Prin urmare, poziţia noastră este clară: mai puţine sancţiuni, mai multă cooperare! În prezent, intensificăm cooperarea economică cu Belarus în domeniile care nu sunt afectate de sancţiuni”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Ministrul Szijjarto a criticat, de asemenea, o propunere a unora dintre omologii europeni şi din NATO de a trimite soldaţi în Ucraina pentru a antrena forţele din interiorul ţării.

„Sunt dezgustat de declaraţiile care spun că ţările UE, NATO trimit soldaţi în Ucraina”, a declarat el. Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marţi ideea antrenării forţelor ucrainene în interiorul ţării, dar nu au ajuns la o poziţie comună pe această temă sensibilă.

Blocul celor 27 de naţiuni are deja o astfel de misiune pentru trupele ucrainene, dar antrenamentul are loc în ţările UE.

Guvernul Ungariei are relaţii tensionate cu Kievul şi a menţinut legături mai bune cu Moscova decât alte state UE de la invazia Rusiei de acum doi ani.

In this article