UNESCO vrea Veneția pe lista siturilor aflate în pericol

Veneția ar putea intra pe lista siturilor importante care riscă să fie deteriorate. UNESCO spune că orașul istoric ar întâmpina probleme din cauza schimbărilor climatice, turismului de masă...

Veneția ar putea intra pe lista siturilor importante care riscă să fie deteriorate. UNESCO spune că orașul istoric ar întâmpina probleme din cauza schimbărilor climatice, turismului de masă și dezvoltării urbane.

 

Încă din 2019, UNESCO a avertizat autoritățile italiene cu privirea la problemele produse de trecerea navelor de croazieră prin lagună. De asemenea, organizația susține că guvernul italian nu a cooperat pentru protejarea orașului istoric, conform curatorial.ro.

Ca un răspuns la avertizări, guvernul italian a interzis din 2021 circularea pe canalele San Marco și Giudecca a navelor comerciale mari.

Reprezentanți ai UNESCO, alături de oficiali ai Ministerului Culturii italian, recunosc că turismul este un element vital pentru economia Veneției.

Veneția nu este încă inclusă pe lista siturilor aflate în pericol, iar votul va avea loc abia în septembrie, când 21 de organizații membre ONU se vor întâlni la un summit în Riad, Arabia Saudită.

In this article