Un YouTuber a câștigat un mandat în Parlamentul European

YouTuberul Fidias, care se descrie drept un „profesionist care face greșeli”, iar unele dintre proiectele sale din online includ încercarea de a îmbrățișa 100 de celebrități – inclusiv...

YouTuberul Fidias, care se descrie drept un „profesionist care face greșeli”, iar unele dintre proiectele sale din online includ încercarea de a îmbrățișa 100 de celebrități – inclusiv pe Elon Musk – și călătoriiile în jurul lumii fără bani, a câștigat un mandat în Parlamentul European la alegerile de duminică din Cipru. Fidias Panayiotou a candidat ca independent. Tânărul de 24 de ani are peste 2,6 milioane de abonați și – deși nu are experiență politică – a strâns 19,4% din voturile ciprioților și s-a calificat pentru a merge în PE ca eurodeputat de Cipru, scrie BBC, citat de Digi24.ro.

a spus Panayiotou

a declarat Fidias pentru postul de stat CyBC

Anul trecut, Fidias a fost forțat să-și ceară scuze după ce a provocat indignare în Japonia pentru un videoclip YouTube în care arăta că a mers cu trenul fără să plătească bilet și că nu și-a achitat factura pentru micul dejun la un hotel de cinci stele. Clipul, care a strâns milioane de vizionări, era despre călătoria lui prin Japonia, fără să plătească nimic, ascunzându-se prin toalete și prefăcându-se bolnav. Dar, duminică, el și-a sărbătorit victoria cu o adunare în Piața Eleftheria din capitala insulei Nicosia, unde a spus: “Scriem istorie. Nu doar în Cipru, ci și la nivel internațional”.

Potrivit Politico, Fidias a declarat în ianuarie că va candida. Apărând la un post TV cipriot, Alpha Cyprus, îmbrăcat sport, cu pantaloni scurți, un sacou și trei cravate, a recunoscut că nu a votat niciodată, că știe puțin despre politică și UE, dar că nu mai suporta guvernarea „tocilarilor” de la Bruxelles.

Când și-a depus candidatura în aprilie, a recunoscut că scopul nu e să fie ales, ci să motiveze tinerii să se implice în politică.

Națiunea insulară mediteraneană are o populație de aproximativ 900.000 de locuitori. Prezența la vot în Cipru a fost de puțin sub 59% – în creștere față de 45% la alegerile din 2019, analiştii atribuind creșterea în parte „factorului Fidias”. Conform analizei datelor de la exit poll de către site-ul de știri Philenews, Panayiotou a câștigat 40% din voturi din grupul de vârstă 18-24 de ani și 28% din voturi din grupul de 25-34 de ani.

La alegerile de duminică au fost aleși șase europarlamentari ciprioți. Fidias s-a clasat pe locul al treilea în urma partidului conservator DISY (25%), care și-a păstrat cei doi europarlamentari, și a partidului comunist AKEL (22%), care a pierdut unul dintre cei doi europarlamentari ai săi. Alegătorii ciprioți au ales și un europarlamentar din partidul ultranaționalist ELAM (11%) și din partidul centrist Diko (10%).

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article