Un șef de secție din cadrul Consiliului raional Florești, cercetat pentru abuz de serviciu la încheierea unor contracte de achiziții de peste 600 de mii de lei

Șeful Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului raional Florești este cercetat penal pentru abuz de serviciu de către ofițerii Direcției generale teritoriale Nord (DGT) a...

Șeful Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului raional Florești este cercetat penal pentru abuz de serviciu de către ofițerii Direcției generale teritoriale Nord (DGT) a CNA și procurorii anticorupție ai oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție (PA). Funcționarul este bănuit de favorizarea unor agenți economici care au încheiat contracte de prestare a serviciilor de reparație a drumurilor cu Consiliul raional Florești. La această oră, au loc percheziții la domiciliile acestuia și la biroul contabilului agenților economici care au câștigat licitațiile menționate.

Urmărirea penală pe caz a început în baza bănuielii rezonabile că, în perioada anilor 2021 – 2022, factori de decizie ai Consiliului Raional Florești în comun cu șeful Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului raional Florești ar fi încheiat contracte privind efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor locale din raionul Florești cu două SRL-uri. Deși contractele au fost semnate și a fost achitată suma de 614 868 de lei, există bănuiala rezonabilă că lucrările nu au fost executate. Potrivit materialelor acumulate în cadrul anchetei, s-a stabilit că cei doi agenți economici ar fi administrați din umbră de funcționarul din cadrul Consiliului prin persoane interpuse, iar în perioada anilor 2020 – 2022 aceștia au beneficiat de contracte încheiate cu Consiliul Raional Floreşti în valoare totală de 11 925 303 lei.

Pentru administrarea tuturor probelor și efectuarea urmăririi penale sub toate aspectele, judecătorul de instrucție a autorizat patru percheziții la domiciliul și biroul şefului de secție din cadrul Consiliului raional Florești și la domiciliul şi biroul de serviciu ale contabilului care gestionează activitatea financiară a companiilor vizate. În urma acțiunilor de urmărire penală, de la domiciliul funcționarului au fost ridicate suporturi electronice cu documentația și facturile fiscale ale celor două companii.

La această etapă, toate persoanele sunt cercetate în stare de libertate, iar investigațiile pe caz sunt în desfășurare.
Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

In this article