Un reprezentant al Diasporei acuză Guvernul că pune mâna pe donațiile pentru refugiați

Un moldovean din Diasporă acuză guvernarea de incompetență și birocrație în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Igor Cereteu, stabilit de peste 20 de ani în Spania, el fiind...

Un moldovean din Diasporă acuză guvernarea de incompetență și birocrație în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Igor Cereteu, stabilit de peste 20 de ani în Spania, el fiind și președintele Asociației moldovenilor din Catalonia, a decis să trimită la Chișinău un lot impunător de ajutoare pentru refugiați, dar coletele au rămas blocate în vama Leușeni.

„Am trimis primul transport, cu o tonă și jumătate, acum 10 zile. A ajuns totul bine, totul perfect, nicio problemă. Duminică seara a plecat alt transport încărcat cu două tone și jumătate; astea îs 186 de cutii mari cu materiale de primă necesitate. Transportul acesta e foarte valoros, acolo e o sumă de bani foarte serioasă, fiindcă am trimis șampoane, săpun, detergenți, pastă de dinți – tot ce trebuie pentru prima necesitate și pampersuri, plăpumi, seturi de albituri pentru pat, tot ce era nevoie pentru refugiații din Ucraina. Aseară am fost contactat că autocarul a ajuns în vamă, dar nu li se permite să-și continue drumul, pentru că lipsesc anumite acte. În actele de însoțire a fost descris absolut tot ceea ce conținea ajutorul umanitar, exact aceleași acte cu care cu o săptămână în urmă au trecut fără nicio problemă. În acte se spunea clar că tot ajutorul umanitar merge în nordul țării, unde va fi distribuit de către autoritățile locale din șase primării. Azi-dimineață s-au prezentat la punctul vamal Leușeni doi primari din nordul țării, plus în compania a patru voluntari care stau de dimineață în vamă și sunt pur și simplu „futboliți” dintr-o parte în alta, ca până la urmă să li se spună că tot transportul umanitar pleacă în depozitul guvernului și de el mai departe se va ocupa guvernul”, a povestit bărbatul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ba mai mult, Igor Cereteu susțin că din cele 186 de cutii cu ajutoare, au rămas 176.

„În timp de 24 de ore, din 186 de cutii – și o spun cu toată responsabilitatea – au ajuns 176; 10 cutii au dispărut. Îmi spune responsabilul de la vamă că acolo-i scris cu tocul. Eu le-am numărat aici, le-au numărat când le-au primit, au fost 186 de cutii, acuma îs 176. Zece cutii!”, se arată indignat Cereteu.

Bărbatul a criticat dur și activitatea responsabilelor de la Guvern.

„Azi toată ziua am așteptat un aviz de la ministru. Ministrul muncii îi Dumnezeu, secretarul lui habar nu are; viceministrul la fel habar nu are. Ei comunică între dânșii? Ei se cred Dumnezei. Oameni buni, ajutorul umanitar era pentru niște oameni care-s vai de capul lor, care au ajuns departe de casă, care au rămas fără nimic”, spune Igor Cereteu.

Sursa: moldova.europalibera.org

In this article