Un regizor cu origini din R. Moldova a fost arestat la Moscova

Regizorul Artur Aristakisyan, născut la Chișinău, a fost arestat la Moscova. Pe cale să plece spre Istanbul, Aristakisyan a fost oprit pe aeroportul Vnukovo unde, după ce a...

Regizorul Artur Aristakisyan, născut la Chișinău, a fost arestat la Moscova. Pe cale să plece spre Istanbul, Aristakisyan a fost oprit pe aeroportul Vnukovo unde, după ce a trecut de controlul pașapoartelor, a fost arestat de polițiști care i-au confiscat lucrurile personale și telefonul.

Ulterior, acesta a fost dus la secția de poliție a departamentului de afaceri interne din districtul rus Begovaia, transmite breakingnews.md cu referire la Radiochisinau.md.

Aporpiați de-ai lui Aristakisyan sugerează că reținerea este legată de publicațiile sale și de unele declarații făcut împotriva războiului.

Regizorul predă la Școala de Cinema Nou din Moscova și la Institutul de Arte și Științe Liberale al Universității Internaționale din Moscova (MMU), despre care mai multe canale apropiate Moscovei au afirmat că „antrenează cadre anti-ruse” și „otrăvește studenții” cu „antipatriotism”. Se pare că odată cu arestarea directorului, care ar risca până la cincisprezece ani de închisoare, au avut loc controale în ambele universități.

Aristakisyan s-a născut în 1961 la Chișinău, R. Moldova, într-o familie de origine armeană. Apoi s-a mutat la Moscova pentru a studia cinematografia. A făcut doar două filme, dar ele sunt amintite pentru impactul lor puternic asupra criticilor.

Ladoni  (Palmele mâinilor, 1993) se concentrează asupra comunității persoanelor marginalizate și fără adăpost din Chișinău, unde regizorul a trăit câțiva ani. Filmul este realizat în alb-negru și este împărțiți în zece capitole, acești săraci se revarsă pe străzile orașelor după prăbușirea regimului comunist, unde trăiau anterior ascunși de propagandă.

In this article