Rapperul disident Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în protestele de amploare care au avut loc în Iran în 2022, conform declarațiilor avocatului său, Amir Raesian, preluate de CNN. Salehi a fost reținut, supus izolării și presupus torturat după arestare.
O instanță din Isfahan a confirmat marți verdictul inițial al lui Salehi pentru „corupție pe pământ” și a menținut pedeapsa maximă cu moartea, potrivit publicațiilor iraniene Shargh și Entekhab. Cu toate acestea, presa de stat iraniană a menționat că pedeapsa lui Salehi poate fi revizuită de către o comisie de grațiere, dacă acesta face un nou recurs.
Toomaj Salehi, în vârstă de 32 de ani, a fost cunoscut pentru criticile sale la adresa regimului iranian și pentru poziția sa fermă împotriva guvernului exprimată prin muzica sa și pe rețelele sociale. După o eliberare temporară din închisoare anul trecut, a fost rearestat într-o acțiune violentă și închis la Isfahan.
Rapperul a fost din nou arestat după ce a apărut într-un videoclip în care a dezvăluit tortura și izolarea sa timp de 252 de zile după arestarea din octombrie 2022, potrivit experților ONU.
În contextul acestor evenimente, un alt artist iranian, rapperul Saman Yasin, de origine kurdă, care a fost de asemenea arestat în timpul protestelor din 2022, a fost transferat la un spital de psihiatrie de două ori în mai puțin de un an, conform publicației IranWire. Yasin a fost condamnat la cinci ani de închisoare de către un tribunal din Teheran, conform organizației Hengaw.
Protestele din Iran au izbucnit în întreaga țară după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în arestul poliției. Autoritățile iraniene au reprimat brutal manifestațiile și au arestat sute de persoane, multe dintre acestea primind condamnări aspre.
Comunitatea internațională a reacționat ferm la condamnarea lui Salehi și la pedeapsa lui Yasin. Biroul Trimisului Special al Statelor Unite pentru Iran a cerut eliberarea imediată a celor doi și a condamnat abuzurile regimului iranian împotriva drepturilor omului și opoziției la schimbarea democratică dorită de poporul iranian. De asemenea, experții ONU au solicitat eliberarea lui Salehi și anularea pedepsei cu moartea, exprimând îngrijorare cu privire la posibilele încălcări ale dreptului său la libertatea de exprimare artistică.
Deputatul german Ye-One Rhie, sponsor politic al lui Salehi în Europa, a calificat condamnarea la moarte a rapperului drept „absurdă și inumană”.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!