Un om de afaceri a fost reținut, fiind bănuit de influențarea deciziilor pe unele dosare penale, aflate în gestiunea procurorilor și ofițerilor anticorupție

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut astăzi un om de afaceri, bănuit de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate...

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut astăzi un om de afaceri, bănuit de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea CNA și a Procuraturii Anticorupție. Bănuitul ar fi acționat concertat împreună cu un grup de persoane, în interesul unor învinuiți în dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați, reținuți de CNA pe 11 octombrie 2022.

Potrivit probatoriului administrat de procurori și CNA, omul de afaceri ar fi susținut în fața învinuiților din dosar că ar avea influență asupra unor procurori și judecători din cadrul diferitor instanțe și pe care i-ar putea determina să nu aplice arestul preventiv în privința acestora sau să revoce definitiv măsura preventivă. De asemenea, bănuitul ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, solicitând de la acesta informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări la ce complete de judecată au fost  distribuită cauza.  În schimbul acestor informații, omul de afaceri i-ar fi promis angajatului Agenției un apartament la preț preferențial în blocul destinat membrilor Uniunii Scriitorilor.

În scopul verificării informațiilor obținute în cadrul anchetei și a măsurilor speciale de investigație, ofițerii CNA au efectuat astăzi percheziții în birourile a trei persoane – la omul de afaceri și la doi administratori autorizați. Drept urmare, omul de afaceri a fost reținut, iar unuia dintre administratori i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de bănuit.

Amintim că, în octombrie 2022, cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Acestea  sunt cercetate în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, fiind învinuite de înstrăinarea ilegală a  zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Precizăm că, la documentarea faptelor descrise, CNA și procurorii anticorupție au fost sprijiniți operativ de Serviciul de Informații și Securitate.

In this article