Un obiect cu niveluri ridicate de radiaţii, descoperit la graniţa dintre Serbia şi Croaţia

Trei bărbaţi cu paşapoarte croate au fost arestaţi sâmbătă, după ce un obiect radioactiv a fost găsit în interiorul maşinii lor şi s-au declanşat senzorii de la graniţă....

Trei bărbaţi cu paşapoarte croate au fost arestaţi sâmbătă, după ce un obiect radioactiv a fost găsit în interiorul maşinii lor şi s-au declanşat senzorii de la graniţă.

Era sâmbătă, scrie presa croată, când a fost detectat un nivel periculos de radiaţii într-o maşină la punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Croaţia, în zona oraşului Sombor.

Este vorba despre un Audi cu plăcuţă de înmatriculare străină, în interiorul căruia se găsea un obiect misterios. Potrivit presei, prezenţa materialului radioactiv a fost „raportată” de senzorii instalaţi la punctul de trecere a frontierei. Şoferul şi doi pasageri, toţi cetăţeni croaţi, au fost arestaţi, fiind verificaţi la punctul de trecere a frontierei Bezdan.

La faţa locului a sosit o echipă de la Institutul de Ştiinţe Nucleare care a confirmat prezenţa elementelor radioactive în interiorul maşinii. Şi potrivit presei, nivelul radiaţiilor din zona de frontieră a crescut vertiginos. Neoficial, vameşilor şi poliţiştilor din tura de sâmbătă li s-a ordonat să-şi scoată uniformele de lucru şi să fie controalaţi medical.

Un purtător de cuvânt al Institutului a confirmat ştirea pentru site-ul B92.net „Membri ai Ministerului de Interne sârb au oprit vehiculul la punctul de trecere a frontierei Bezdan şi au înregistrat o radioactivitate ridicată, adică prezenţa unui obiect în vecinătatea căruia a fost o doză mare de radiaţii măsurate. Pe 5 martie 2023, inspectorul Direcţiei de Radiaţii şi Securitate Nucleară a dispus ca obiectul radioactiv să fie preluat şi transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, ceea ce a fost făcut de experţii Institutului”, a explicat acesta.

Sursa:  mediafax.ro

In this article