Un nou protest pașnic în susținerea Marinei Tauber, Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan – oamenii cer încetarea persecutării opoziției

Sute de oameni au protestat luni împotriva persecuției fără precedent a opoziției la Judecătoria Buiucani, unde s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul deputatului și secretarului...

Sute de oameni au protestat luni împotriva persecuției fără precedent a opoziției la Judecătoria Buiucani, unde s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul deputatului și secretarului executiv al comitetului executiv al blocului politic „Victorie” Marina Tauber.

Participanții la miting au venit să le susțină pe Marina Tauber, Evghenia Guțul și Svetlana Popan, pentru că avocații reprezentanților blocului „Victorie” au cerut ca dosarele fabricate la comanda PAS în care acestea sunt vizate să fie comasate. Însă solicitarea apărării a fost respinsă, așa că au avut loc audieri doar în cazul Marinei Tauber, unde a fost chemat să depună mărturii vicepreședintele CEC Pavel Postica.

Marina Tauber a atras atenția că anume Postica a contribuit, prin minciună și manipulare, la eliminarea din mai multe campanii electorale a reprezentanților echipei lui Ilan Șor.

„Postica are calitate de martor al acuzării în acest proces și a fost chemat la audieri. Dar anume el a mințit de nenumărate ori tocmai pentru a ne împiedica să participăm la alegeri, executând comenzile PAS care vede în echipa noastră un mare pericol. Acum el execută ordinul direct al Maiei Sandu și face iarăși depoziții mincinoase împotriva noastră. Dar având așa o echipă de oameni care ne susțin și au încredere în noi, victoria va fi a noastră”, a spus ea.

Protestatarii au scandat „Postica – scula de buzunar a președintelui”, „Postica este o rușine pentru Moldova!”, „Postica joacă după cum îi cântă Sandu”.

La scurt timp după ce a intrat în sala de judecată, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a ieșit în fața protestatarilor și a anunțat că solicitarea avocaților a fost respinsă.

„Au refuzat comasarea cauzelor în care suntem vizată eu și Svetlana Popan, care sunt identice cu al Marinei Tauber. Procesele vor fi examinate separat. Judecătorii nu au ascultat solicitarea avocaților noștri. Ei fac totul ca eu să mă aflu permanent la Chișinău și să nu am timp să mă ocup de proiectele pentru Găgăuzia”, a spus bașcanul.

Și președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a vorbit despre unitatea echipei lui Ilan Șor și a îndemnat judecătorii să dea dovadă de onestitate.

„Suntem o mare familie în care ne înțelegem de minune. Noi suntem oameni care își iubesc țara, poporul, limba și drapelul! Judecătorii nu trebuie să uite că slujesc poporului, nu Maiei Sandu și PAS. Astăzi doar noi suntem alături de voi, doar noi luptăm pentru țara noastră, care este capturată”, a spus Alexei Lungu.

La rândul său, fostul primar al Orheiului, membrul blocului politic „Victorie” Pavel Verejanu și-a exprimat respectul și admirația pentru Marina Tauber, Evghenia Guțul și Svetlana Popan.

“Aceste trei femei au demonstrat că în 3 ani este posibil să faci schimbări în bine considerabile în Moldova! Și toate acestea se fac datorită lui Ilan Șor. În fiecare zi facem ceva, construim și creăm ceva, de aceea actuala guvernare ne urăște”, a declarat Pavel Verejanu.

La protest a participat și deputatul parlamentului, vicepreședintele grupului parlamentar „Victorie” Reghina Apostolova.
„În ultimii ani am participat la peste 1000 de ședințe de judecată împotriva membrilor echipei noastre. Evident că vorbim despre procese deschise la comandă politică. În urma la toate aceste ședințe, a fost pronunțată o singură hotărâre ilegală în raport cu Ilan Șor, care a fost luată în baza mărturiilor unui singur martor, care și-a retras ulterior depozițiile. El ar trebui să fie achitat, dar guvernarea nu permite acest lucru. PAS face toate acestea ca să distrugă partidul „ȘOR”, partidul „Șansă” și blocul „Victorie”, pentru că le e frică de noi”, a remarcat ea.

Președintele de onoare al partidului „ȘOR”, Valeri Klimenco a atras atenția asupra intensificării atacurilor împotriva Găgăuziei.
„Niciodată relația dintre Chișinău și Comrat nu a fost atât de tensionată. Găgăuzia simpatizează mult Rusia, pentru că a fost creată anume datorită Rusiei. Și găgăuzii nu uită cum Rusia a salvat acest grup etnic. Acum noua putere din Moldova spune că Rusia este dușman și că rupem toate relațiile cu ea. Evident că găgăuzii nu admit o astfel de politică. Și când găgăuzii au spus NU unei astfel de politici, și au cerut să fie dezvoltate relații prietenești cu toate puterile mari, Sandu nu a putut accepta”, a explicat Valeri Klimenco.
Iar președintele organizației de tineret a blocului „Victorie” Iurie Vitneanski a vorbit despre degradarea statului de drept în Moldova după preluarea puterii de către PAS.

„Acum în Moldova domnește o adevărată dictatură! Conducerea UE este reprezentată de acei curatori care impun Maiei Sandu politica lor. Dar acești curatori vor pleca în istorie și eu sunt convins că la toamnă și Maia Sandu va deveni o pagină neagră a istoriei țării noastre”, a spus el.

In this article