Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, această formațiune politică va participa de una singură la competiția electorală. „PAS, cel mai probabil, în opinia mea, va merge singur la aceste alegeri anticipate”, a declarat Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8.
Dan Dungaciu a considerat această declarație ca fiind o greșeală politică pentru că acest mesaj „a transmis că de foștii partenri politici nu contează pentru tine”. De aici.
Dungaciu se face că nu a observat comportamentul politic al formațiunii politice pe care a condus-o Maia Sandu – unul profund egoist, care a urmărit doar interesul propriu și nu interesul comun al formațiunilor politice pro-europene. El a observat corect că pentru PAS celelalte formațiuni politice nu contează.
S-a văzut că în timpul alegerilor prezidențiale atitudinea acestei formațiuni politice a fost diferită de cea de după alegeri. Explic după aflarea rezultatelor turului întâi liderii acestei formațiuni politice au solicitat sprijinul electoral lui Renato Usatâi – acesta și-a îndemnat susținătorii să o susțină pe Maia Sandu. După câștigarea alegerilor prezidențiale și preluarea prerogativelor de șef al statului moldovean, liderul PAS a refuzat să mai întrețină legături cu acest lider politic. Referindu-se la sugestia lui Usatâi de a fi nominalizat la șefia Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu a declarat că în această funcție este nevoie de oameni serioși, decalificându-l din strat pe acesta.
Recent, într-o emisiune de televiziune, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că nu a mai discutat de cel puțin două luni cu președintele Maia Sandu. ”Noi nu am avut nicio discuție, pentru că nu am avut. Nu vă pot spune cu certitudine când am discutat ultima dată cu ea, dar sigur nu mai devreme de 4-5 decembrie”, a declarat Năstase la NTV Moldova. De aici.
Este clar că atât politicianul Maia Sandu a întrerupt orice comunicare politică cu partidele partenere ori care au ajutat-o să înregistreze un rezultat electoral bun – Partidul Platforma DA, la alegerile parlamentare, partidul lui Usatâi la alegerile prezidențiale. Acest comportament este unul favorabil doar intereselor de partid, în cazul de față, Partidului Acțiune și Solidaritate.
Pe data de 26 ianuarie, Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat rezultatele unui nou sondaj sociologic potrivit acestor rezultate 24,4 % din participanții la sondaj au spus că vor vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), 23,9 % au spus că vor vota pentru Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 9,3 % vor vota pentru Partidul Șor, 5,4 % vor vota pentru Partidul Nostru. Doar aceste patru formațiuni politice vor intra în viitorul legislativ moldovean. De aici.
Comportamentul politic egoist al Partidului Acțiune și Solidaritate a redus simțitor din șansele electorale ale altor formațiuni politice de pe dreapta unionistă de a accede în Parlament. Dacă nu va accepta formarea unei alianțe electorale cu partidele pro-europene și pro-unioniste din Republica Moldova vom constata că Maia Sandu s-a transformat în groparul dreptei unioniste basarabene.
Autor: Victor Nichituș Sursa: Politics.MD