Maiei Sandu i-au amintit cum s-a obligat să scumpească gazul și să majoreze taxe și impozite în schimbul unui împrumut extern

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a declarat de la tribuna Parlamentului că, cei care astăzi critică împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro au luat anterior „credite în...

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a declarat de la tribuna Parlamentului că, cei care astăzi critică împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro au luat anterior „credite în stânga și în dreapta, acceptând condiții umilitoare”, chiar dacă atunci țara nu se confrunta cu o pandemie. Parlamentarul a calificat toate acuzațiile aduse de opoziție la adresa creditului rusesc drept ”un concurs de rusofobie”.

Socialistul a amintit că, la 25 septembrie 2019, premierul  Maia Sandu a luat un credit de la FMI în sumă de 46 de milioane de dolari, promițând creditorului o creștere a tarifelor pentru gazele naturale, majorarea TVA pentru HoReCa de la 10% la 20%, eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360 de mii de lei și vânzarea Moldindcombank-ului.

În 2010, Moldova s-a împrumut de la polonezi cu 15 milioane de dolari, cu o dobânda anuală de 2,8% și obligația de procurare a tehnicii poloneze.

”V-ați  revoltat atunci? N-am auzit. Știți cum au fost finanțate cheltuielile bugetare în 2015? Guvernul s-a împrumutat de la băncile comerciale moldovenești cu 22,5%, iar în 2016 – cu 26,4%. Deci, 26% era bine, 2% din Rusia – este rău.  Apropo, atunci băncile controlate de unii care stau aici în sală,  s-au îmbogățit cu minim 500 de milioane de lei ”,  a declarat Țîrdea.

Deputatul a amintit despre un șir de alte împrumuturi contractate de guvernele anterioare de la FMI, BERD, BEI, Banca Mondială care ”trebuie cheltuite doar pentru ceea ce arată creditorii”.

”De exemplu,  închiderea școlilor ca în cazul proiectului ”Prim”, semnat în 2013 de Maia Sandu. Atunci s-au închis 204 școli și 11 mii de pedagogi au fost disponibilizați”, a declarat socialistul.

Potrivit deputatului, un alt împrumut de 1,5 milioane de euro, acordat în cadrul Proiectului de modernizare a sectorului sănătății în 2015, prevedea închiderea spitalelor.

”Voi l-ați semnat, atunci probleme nu erau”, a spus Țîrdea.

Deputatul a mai amintit despre împrumuturile de la FMI care prevedeau privatizarea întreprinderilor de stat și a băncilor comerciale.

Potrivit lui Țîrdea, creditul rusesc de 200 de milioane de euro are o dobândă simbolică de 2%. Este un credit suveran pe care îl vom cheltui pe ce dorim.

In this article