Un bărbat, amendat pentru organizarea migrației ilegale a sirienilor

Un bărbat de 39 de ani din Ceadâr-Lunga a fost amendat pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor sirieni, cu destinația Austria și Germania. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate...

Un bărbat de 39 de ani din Ceadâr-Lunga a fost amendat pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor sirieni, cu destinația Austria și Germania.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate precizează că aceasta este prima condamnare din dosarul celor circa 100 de cetățeni sirieni a căror migrare ilegală în Uniunea Europeană a fost organizată de grupul infracțional anihilat, al cărui membru era și bărbatul condamnat.

Bărbatul a recunoscut că a participat în schema grupului infracțional destructurat în 2022, cercetat inițial de procurorii DIICOT din România, care au făcut echipă comună cu procurorii moldoveni. Mai exact, acesta a fost implicat în două cazuri de organizare a migrației ilegale.

În primul caz, acesta a traversat frontiera la ieșirea din România într-un microbuz înregistrat în Bulgaria, în care erau transportați 10 sirieni. Peste doar o lună, bărbatul a transportat în portbagajul unei mașini înregistrate în Franța doi sirieni, la intrarea în Ungaria. Grupul infracțional folosea alte mașini care mergeau în față ca să-i anunțe despre prezența sau controalele Poliției pe traseu. Sirienii erau duși în grupuri mici, 6-10 persoane, iar prețul varia între 5 și 8 mii de euro de persoană, în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit.

Pentru că și-a recunoscut vina, Judecătoria Comrat i-a redus pedeapsa și l-a obligat să achite o amendă de 55.000 de lei, aplicându-i și interdicția de a transporta pasageri în afara Moldovei în următorii patru ani. În ceea ce privește microbuzul în care au fost transportați sirienii, acesta a fost confiscat în folosul statului.

Potrivit PCCOCS, din același grup alte trei persoane au fost trimise în judecată, iar urmărirea penală în privința altor complici continuă.

In this article