Primarul capitalei denunță tentative de fraudare a alegerilor de către PAS prin intermediul CEC: „Frica lor dă deja convulsii”

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a făcut o serie de afirmații legate de tentativele de fraudare a alegerilor de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în colaborare...

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a făcut o serie de afirmații legate de tentativele de fraudare a alegerilor de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în colaborare cu Comisia Electorală Centrală (CEC). Într-o declarație recentă, Ceban a subliniat temerile sale privind modul în care PAS încearcă să-l îndepărteze din cursa electorală și a avertizat asupra faptului că acest lucru este discutat pe culoarele guvernării.

„Sunt câteva variante de fraudarea a alegerilor de către PAS, prin intermediul CEC, și acestea sunt discutate intens în ultima perioadă pe culoarele guvernării. Se vrea cu orice preț scoaterea sau neadmiterea mea din cursa electorală. Frica lor dă deja convulsii,” a declarat primarul Ceban.

Primarul a detaliat două componente principale ale planului pe care îl atribuie PAS:

Penalizarea candidatului PAS: „CEC să penalizeze candidatul propus de PAS și să-l scoată din cursa electorală. Nu este pentru ei principal ca acest candidat propus de ei să rămână și sunt gata să-l jertfească,” a explicat Ceban.

Eliminarea sa din cursa electorală: „După care, pasul doi este să mă cu orice preț din cursa electorală. Pentru ei sunt un pericol,” a adăugat el.

Acest plan presupune, potrivit primarului, implicarea unor procurori docili, dintre care unii merg zilnic la CEC în încercarea de a găsi motive pentru eliminarea sa din cursă.

„Caută la greu măcar ceva,” a spus Ceban, referindu-se la eforturile procurorilor de a fabrica dosare împotriva lui.

Ceban a subliniat că nu are intenții de a participa la prezidențiale și a cerut respectarea procedurilor democratice: „Oamenii au încredere nu pentru ochi frumoși și pentru culoarea partidului, dar pentru că timp de 4 ani, împreună cu echipa muncim cu adevărat, iar asta se vede în Chișinău.”

În încheiere, primarul a condamnat acțiunile a 6 din 9 membri ai CEC delegați de PAS și a informat instituțiile internaționale, solicitând misiunilor de monitorizare să se sesizeze: „Niciodată nu a mai fost sfidată legea în halul acesta.”

Aceste acuzații serioase pun accent pe tensiunile crescânde din peisajul politic moldovenesc, cu implicații care ar putea afecta integritatea și credibilitatea procesului electoral.

In this article