La 04 martie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui șofer din cadrul unui Parc Urban de autobuze, învinuit de săvârșirea infracțiunii de corupere activă (art. 325 alin.(1) din Codul penal).
Cauza penală respectivă a fost disjunsă în iunie 2022 din cauza penală pornită în octombrie 2021 de către Centrul Național Anticorupție, în baza procesului-verbal privind constatarea infracțiunii, întocmit de către organul de constatare din cadrul CNA.
Potrivit materialelor, inculpatul, urmărind scopul obținerii adeverinței medicale a conducătorului de vehicul, a oferit și dat unei asistente medicale din cadrul Dispensarului Municipal Dermatovenerologic Chișinău, prin intermediul acesteia și unui medic neuropatolog, mijloace bănești în sumă de 400 lei, ca acesta să fie acceptat la examinare medicală, în lipsa certificatului medical de la psiholog.
Judecarea cauzei a durat 1 an si 6 luni (din motiv că pe parcursul judecării cauzei penale a fost înlocuit judecătorul, cauza fiind redistribuită unui alt magistrat iar cercetarea judecătorească reluată), inculpatul recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea lui, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Astfel, prin sentință din 04 martie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de corupere activă, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 1 an, cu amendă în sumă de 100 000 lei, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 2 ani.
Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.